Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga s balkanske rute

AKCIJA OSA - Policijski 'ulov' vrijedan desetke milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 8,4 kilograma heroina koje je riječki PNUSKOK oduzeo u višemjesečnoj policijskoj akciji "OSA" u Hrvatsku je stigao tzv. balkanskom rutom, a droga vrijedna desetke milijuna kuna navodno je bila namijenjena ilegalnom tržištu Istre i Kvarnera.

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja policija je od šestero osoba iz Pule, osim 8,43 kilograma heroina, oduzela i 81,4 kilograma paracetamola, dva pištolja, pušku, četiri digitalne vage te druge predmete , izvijestili su predstavnici riječkog PNUSKOK-a na konferenciji za novinare održanoj u petak u Pazinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Zapljena policije u akciji PEREDUR 2023 - 12 Akcija PEREDUR 2023 Policija pročešljala glazbene festivale: Pogledajte koju količinu droge su pronašli

Policija sumnja da je šestero hrvatskih državljana i to 51-godišnjakinja, 43-godišnjak, 38-godišnjak, dvojica 56-godišnjaka i 67-godišnjak počinilo kaznena djela neovlaštene proizvodnje i promet drogama, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te izbjegavanje carinskog nadzora.

"Kriminalističko istraživanje započelo je u ožujku ove godine a prvo postupanje prema osumnjičenima bilo je 23. ožujka kada je na graničnom prijelazu Kaštel prilikom pretrage vozila kojim je upravljala 51. godišnjakinja pronađeno 46,9 kilograma smjese paracetamola i kofeina odnosno tzv. punila za povećanje obujma heroina", izjavio je voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala PNUSKOK-a Božo Barbarić.

Dodao je kako su, potom, policijski službenici 7. svibnja u jednom objektu u Premanturskoj ulici u Puli dvojici muškaraca, 43-godišnjaku i 38-godišnjaku, oduzeli 2,28 kilograma heroina dok je pretragom stana u Zagrebu jednog od osumnjičenika pronađeno još 50 grama heroina.

Nadalje, 23. kolovoza prilikom granične kontrole na Kaštelu četvrti osumnjičeni, 56-godišnjak, koji se smatra glavnim organizatorom skupine, ostavio je policijskoj službenici paket s 510 grama heroina i pokušao pobjeći s graničnog prijelaza, no policija ga je uspjela zaustaviti te je pretragom vozila pronađeno još devet paketa heroina ukupne težine 4,6 kilograma. Pretragom drugih prostorija na Verudi u Puli pronađeno je još 34,45 kilograma paracetamola i kofeina.

Peti osumnjičeni, 67-godišnjak uhićen je 30. kolovoza u Puli, a prilikom pretrage kuće u Šijani zaplijenjen je kilogram heroina, dok je kod šestog osumnjičenog, 56-godišnjaka, pronađeno oružje koje je ilegalno posjedovao.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja pet je osoba dovedeno u pritvorsku jedinicu dok je protiv jedne osobe kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu tzv. redovnim putem.

Predstavnici PNUSKOK-a nisu htjeli govoriti o vrijednosti zaplijenjenog heroina već su istaknuli kako je prosječna vrijednost pola grama uličnog heroina oko 200 kuna. Stoga se vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje na desetke milijuna kuna. Odgovarajući na pitanje novinara oni su istaknuli kako su gotovo svi osumnjičeni već poznati policiji po sličnim kaznenim djelima.

Inače, riječki PNUSKOK u posljednjih pet godina na istarskom području uspješno je "razbio" deset kriminalnih skupina kojom prigodom je uhićeno više od 80 osoba. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene