Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje u sklopu operativne akcije KRUG III.


Višemjesečno kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta u sastavu zločinačkog udruženja.

Vezani članci Berlinska policija zaustavila autobus - 2 Njemački policajci šokirani srpskim autobusom: "Ova gomila hrđe prešla je 1,3 milijuna km, rupe su krpane građevinskom pjenom" Automobil u Zadru visio s mola za vezivanje čamaca - 5 Otkriven uzrok nesvakidašnje nesreće: Vozačica ostala zarobljena u automobilu koji je visio s drvenog mola pa – dobila kaznu

Naime, sumnja se da se osam osumnjičenih osoba, starosti od 38 do 59 godina, udružilo u zločinačko udruženje s ciljem počinjenja kaznenih djela pranja novca.

Radi se o šest hrvatskih državljana, jednom državljaninu Mađarske i jednom državljaninu Republike Srbije.

Ova kaznena djela počinjena su u razdoblju od siječnja 2018. godine do prosinca 2019. godine. Sumnja se da su se navedene osobe organizirale u zločinačko udruženje na području nekoliko policijskih uprava i susjednih zemalja te da su koristile različite modele prijevara preko fiktivnih tvrtki koje nisu poslovale nego su služile za transfer novca stečenog prijevarama.

Svrha zločinačkog udruživanja je bila osigurati daljnje transfere sredstava i izvlačenje novca. Naime, zaprimljena novčana sredstva su se djelomično podizala u gotovini, a djelomično transferirala dalje na račune angažiranih društava u lancu, uz izradu fiktivnih računa i prateće knjigovodstvene dokumentacije.

Zbog sumnje u počinjenje ovih kaznenih djela provedene su pretrage stanova i drugih prostorija osumnjičenih osoba na području PU istarske, PU zagrebačke, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske.

Materijalna šteta se procjenjuje na više od 30 milijuna kuna, a oštećene su tvrtke iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. (Hina)