Provjereno je pročešljalo sve imovinske kartice ministra Tolušića – od prve na početku njegova mandata kao župana u ožujku 2008. pa sve do posljednje u listopadu 2018. godine.

Galerija


Večerašnje Provjereno donosi ekskluzivnu priču o imovini ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića! Naime, ministrova supruga bila je vlasnica atraktivnog građevinskog zemljišta, 300 metara od mora, u Privlaci kod Zadra! Potom je to zemljište nestalo iz kartice iako se prema dokumentima koji su u posjedu Provjerenog, novi vlasnik uknjižio tek prije dva mjeseca. Zašto je vrijednost parcele prijavljena na samo 115 000 kuna kada su cijene okolnih zemljišta višestruko veće, pokušali su doznati kolege iz Provjerenog.
 

Vezani članci Provjereno istražuje masonsku organizaciju - 6 Svađe i dosad nepoznate činjenice o masonskoj udruzi: Provjereno istražilo tajnu organizaciju koja je podigla buru u javnosti Provjereno otkriva sumnjiv detalj iz kartice ministra Tolušića (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno ekskluzivno otkriva nove detalje: Tolušićeva kuća nije jedina sporna stvar u ministrovoj imovinskoj kartici

U tih 10 godina obnašanja različitih lokalnih i državnih dužnosti, kroz imovinsku karticu Tomislava Tolušića prošla su tri osobna automobila, pet različitih stanova: jedan u Osijeku, dva u Virovitici i dva u Zagrebu, čak sedam kredita, jedna livada na moru kod Zadra te na koncu kuća i poveća "roštiljarnica" u Virovitici koja je pokrenula lavinu interesa javnosti o imovini aktualnog ministra.

Za oko nam je zapela livada u Privlaci kod Zadra, u vlasništvu Tolušićeve supruge. Prvi se put u imovinskoj kartici pojavljuje u srpnju 2017., kada se promijenio i ministrov bračni status.

Zemlju prodao za četiri puta veću cijenu od vlastite procjene

Livadu veličine 446 kvadratnih metara, na 300 metara od mora u građevinskoj zoni procijenio je u kartici na 115 tisuća kuna. U povijesnom prikazu iz baze zemljišnih podataka za česticu 4032/8, livadu u katastarskoj općini Privlaka, jasno stoji kako je vlasnica bila Ana Held, Tolušićeva supruga.

Ugovor o kupoprodaji nekretnine ovjeren je kod zagrebačkog javnog bilježnika 11. ožujka 2019. Dakle, gotovo šest mjeseci nakon što je parcela uklonjena iz imovinske kartice. Zašto je vlasništvo uknjiženo mjesecima kasnije, upitali smo ministra Tolušića. On nam je kratko rekao da je iz imovinske kartice sve ispisano kada je trebalo.

Ministar se naknadno pisano očitovao na niz pitanja vezanih uz parcelu. Za početak, tvrdi kako je prodana u svibnju 2018. godine. Ipak, u njegovoj imovinskoj kartici iz srpnja te iste godine, nekretnina je i dalje upisana. Iz kartice ju je uklonio tek nekoliko mjeseci kasnije.

Ono daleko najzanimljivije je procjena približne tržišne vrijednosti navedene parcele. U dva navrata u imovinskim karticama iznos koji Tolušić upisuje je 115 tisuća kuna. Na naše pitanje za koliko je parcela prodana, ministar odgovara da je riječ o 60 tisuća eura!

Otprilike 450 tisuća kuna, dakle, gotovo četiri puta više od procjene. Ministar odgovara kako je procjenu vršio prema tadašnjoj cijeni sličnih parcela na tom području. Njegovom logikom, tržišne cijene su u manje od 12 mjeseci skočile 400 posto.

Kuću i bivše stanove izgradile tvrtke koje su radile za županiju

Poznato je da je Tolušićevu novu kuću u Virovitici izgradila tvrtka Građevinarstvo Horvat, koja je za vrijeme njegova šefovanja županijom na javnim natječajima uprihodila 5.401.879,42 kuna. No druga tvrtka iz Pitomače, Croming d.o.o. na natječajima je zaradila 14.733.498,17 kuna. Ista ta tvrtka izgradila je dvije zgrade u kojima su i stanovi koje je Tolušić svojevremeno imao upisane u imovinskoj kartici.

Riječ je o stanu od 83 četvorna metra u zgradi na adresi Pavla Radića 3, gdje je bio upisan kao suvlasnik do 2014. godine. Nakon toga, stan je ostao u vlasništvu bivše supruge, što je vidljivo iz katastarskog izvatka, a površina stana odgovara onoj upisanoj u staroj imovinskoj kartici.

Tada župan, Tolušić potom kupuje novi stan veličine 70 kvadrata u obližnjoj zgradi u Pejačevićevoj ulici 2. Ova adresa navedena je u katastarskom izvatku kao njegovo prebivalište u trenutku dok je kupovao zemljište za buduću kuću u Virovitici.

Da je stambeno-poslovnu zgradu u Pejačevićevoj izgradio upravo Croming, razvidno je iz lokalnih portala koji su još 2007. prenijeli vijest kako je na gradilištu u Pejačevićevoj stradao radnik Crominga prilikom urušavanja metalnih potpornja. U katastru je također vidljivo da je Croming i danas vlasnik nekih prostora u zgradi.

Zanimljivo, 2010. godine, Tomislav Tolušić je uveličao proslavu otvaranja novog Cromingovog fitness centra u Pitomači i pritom se fotografirao s jednim od vlasnika tvrtke.

Tolušić: Nemam privatne odnose s Cromingom

Da je u oba slučaja riječ o zgradama koje je izgradila tvrtka Croming d.o.o. ne spori ni sam ministar Tolušić. Pojašnjava nam kako je s bivšom suprugom stan kupio od navedene tvrtke, ali 2005. godine, tri godine prije nego je izabran za župana.

Nakon rastave, novi stan u Pejačevićevoj kupuje 2014. godine, ali od virovitičke tvrtke Tvin d.o.o. u zgradi koju je izgradio Croming. Ističe kako je stanove platio kreditom i vlastitim sredstvima te negira privatne odnose s Cromingom i moguća pogodovanja.

Povjerenstvo češlja Tolušićevu karticu

Nakon afere s nesukladnom površinom kuće i "roštiljarnicom", Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je provjeru u kojoj će ispitati okolnosti oko stambene površine i gradnje kuće od strane trgovačkog društva koje je radilo za županiju u njegovu mandatu.

Iz Povjerenstva nam je potvrđeno kako neće stati samo na tome, nego će cjelokupnu Tolušićevu imovinu navedenu u imovinskoj kartici provući kroz državne registre i baze podataka kako bi se utvrdilo ima li što sporno u drugim stavkama iz karticu, od kojih su neke navedene i u ovom tekstu.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr