Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenju Milanu Bandiću, Ivici Lovriću i bivšoj voditeljici zagrebačkih tržnica u aferi Štandovi. Sve troje optuženih izjavilo je kako se ne smatraju krivima. Uskok Bandića, po novoj optužnici, osim za zloporabu položaja i ovlasti, tereti i za trgovanje utjecajem u odnosu na Zdenku Palić.

Galerija Prvoosuđenik afere štandovi gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Drugooptuženi u aferi štandovi Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) Trećeoptužena u aferi štandovi Zdenka Palac (Foto: Dnevnik.hr) +1 Nastavak suđenja za aferu štandovi (Foto: Dnevnik.hr)

Optuženici afere štandovi Milan Bandić, Ivica Lovrić, Zdenka Palac odbacili su optužnicu i izjavili kako se ne smatraju krivima.Uz staru optužbu za zloporabu položaja - Uskok je zagrebačkom gradonačelniku stavio još jedno kazneno djelo na teret.

Vezani članci Pavle Kalinić - 4 Kalinić nakon presude u aferi Agram: "Pripuz je bio kolateralna žrtva u političkom obračunu s Milanom Bandićem" Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac (Foto: Pixsell, Marko Lukunić) 1 Afera štandovi: USKOK se žalio na oslobađajuću presudu Bandiću i suradnicima

Zamjenik ranateljice Uskoka Sven Mišković dodao je kazneno djelo trgovanja utjecajem u odnosu na trećeokrivljenu Zdenku Palac iz kaznenog zakona. “Podsjetimo optužene se tereti da su udruzi U ime obitelji priskrbili nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum“ kaže Mišković.

Obranu prvooptuženi Bandić nije želio iznositi pa je sud naložio puštanje Uskokove snimke. “Ja nikakav krimen nisam napravio, nikakav predumišljaj. Sve što sam napravio sam sukladno statutu, poslovniku odluci javnim priznanjima i pozitivnim zakonskim propisima. Nikakav propust nisam napravio“ na snimci je izjavio Bandić.

Nastavak suđenja za aferu štandovi (Foto: Dnevnik.hr) Prvoosuđenik afere štandovi gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Tada se branio da odluka o pokroviteljstvu ne isključuje financijsku pomoć. Drugooptuženom gradskom pročelniku Ivici Lovriću optužnica je ublažena pa ga umjesto za zlouporabu položaja terete za pomaganje u tom nedjelu. Tek se kratko obratio sudu. “Mogu reći da sam savjesno i odgovorno nastojao pomoći organizaciji. Naravno vodeći brigu i o tome da eventualni troškovi za grad Zagreb koji je zahtijevala inicijativa, odnosno Udruga u ime obitelji budu bude što je moguće manji“ rekao je Lovrić.

Nastavak suđenja za aferu štandovi (Foto: Dnevnik.hr) Drugooptuženi u aferi štandovi Ivica Lovrić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Trećeokrivljena Zdenka Palac nije iznosila obranu pa je kao i u slučaju Milana Bandića puštena njezina snimka ispitivanja u Uskoku. Bivša voditeljica zagrebačkih Tržnica rekla je da nije oštetila "Tržnice". “Ja sam postupila po naslijeđenoj proceduri. Znači proceduru nisam formirala, ja nemam ovlasti ja sam voditelj“ kaže Palac.

Nastavak suđenja za aferu štandovi (Foto: Dnevnik.hr) Trećeoptužena u aferi štandovi Zdenka Palac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Završni govori najavljeni su za ponedjeljak, a već sutra na istom sudu počinje novo suđenje zagrebačkom gradonačelniku u aferi Agram.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju