Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Adlešič i Kalantzopoulos o reformi državne uprave i Svjetskoj banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič razgovarala je danas s direktoricom Svjetske banke za zemlje središnje Europe i Baltika Orsaliom Kalantzopoulos, priopćeno je iz vlade.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom hrvatske vlade i Svjetske banke u raznim projektima, te je dogovoren nastavak daljnje suradnje, posebice u projektima razvojne naravi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na prozivanje Adlešić: Moja ruka vrijedi 45, a ne pet milijuna kuna Slika nije dostupna Povratak u klupu Đurđa Adlešić od danas opet u Saboru

Direktorica Kalantzopoulos upoznala je potpredsjednicu Adlešič s djelokrugom rada nedavno ustrojenog odjela Svjetske banke koji obuhvaća zemlje središnje Europe i Baltika, a među kojima je i Hrvatska. Kao važna pitanja za Hrvatsku u pogledu suradnje sa Svjetskom bankom, ali i procesa priključenja Europskoj uniji, istaknula je reformu javne uprave i pravosuđa, te borbu protiv korupcije.

Potpredsjednica Adlešič izvijestila je direktoricu Kalantzopoulos kako je hrvatska vlada već poduzela određene korake u ovim područjima, prije svega istaknuvši nedavne izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se dodatno želi depolitizirati državna uprava, smanjiti korupcija te općenito unaprijediti učinkovitost cjelokupnog sustava državne uprave. Napomenula je kako će vlada uskoro usvojiti Strategiju reforme državne uprave, a u planu je i skoro donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Potpredsjednica Adlešič također je rekla kako je u pripremi projekt izdavanja e-iskaznica što će biti vrlo važan element u postizanju daljnje transparentnosti i učinkovitosti državne uprave. U tom je smislu dogovorena zajednička suradnja Vlade RH i Svjetske banke u ovom projektu, kaže se u priopćenju.

U pogledu reforme sudstva potpredsjednica Adlešič rekla je kako je vlada pripremila program racionalizacije mreže sudova kojim će se ukinuti ili reorganizirati oko 60 sadašnjih sudova koji ne ostvaruju razinu funkcionalnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene