Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič razgovarala je danas s direktoricom Svjetske banke za zemlje središnje Europe i Baltika Orsaliom Kalantzopoulos, priopćeno je iz vlade.


Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom hrvatske vlade i Svjetske banke u raznim projektima, te je dogovoren nastavak daljnje suradnje, posebice u projektima razvojne naravi.

Vezani članci Slika nije dostupna Adlešić: Moja ruka vrijedi 45, a ne pet milijuna kuna Slika nije dostupna Đurđa Adlešić od danas opet u Saboru

Direktorica Kalantzopoulos upoznala je potpredsjednicu Adlešič s djelokrugom rada nedavno ustrojenog odjela Svjetske banke koji obuhvaća zemlje središnje Europe i Baltika, a među kojima je i Hrvatska. Kao važna pitanja za Hrvatsku u pogledu suradnje sa Svjetskom bankom, ali i procesa priključenja Europskoj uniji, istaknula je reformu javne uprave i pravosuđa, te borbu protiv korupcije.

Potpredsjednica Adlešič izvijestila je direktoricu Kalantzopoulos kako je hrvatska vlada već poduzela određene korake u ovim područjima, prije svega istaknuvši nedavne izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se dodatno želi depolitizirati državna uprava, smanjiti korupcija te općenito unaprijediti učinkovitost cjelokupnog sustava državne uprave. Napomenula je kako će vlada uskoro usvojiti Strategiju reforme državne uprave, a u planu je i skoro donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Potpredsjednica Adlešič također je rekla kako je u pripremi projekt izdavanja e-iskaznica što će biti vrlo važan element u postizanju daljnje transparentnosti i učinkovitosti državne uprave. U tom je smislu dogovorena zajednička suradnja Vlade RH i Svjetske banke u ovom projektu, kaže se u priopćenju.

U pogledu reforme sudstva potpredsjednica Adlešič rekla je kako je vlada pripremila program racionalizacije mreže sudova kojim će se ukinuti ili reorganizirati oko 60 sadašnjih sudova koji ne ostvaruju razinu funkcionalnosti.