Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje akcije 'Oluja'

5. kolovoza - više od dvije tisuće golubova iz Vukovara u Knin i iz Knina u Vukovar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Oluje" 5. kolovoza iz Vukovara će prema Kninu te iz toga grada prema Vukovaru istodobno poletjeti više od dvije tisuće golubova kako bi kao simbol mira toga dana simbolično povezali cijelu Hrvatsku, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su u palači "Srijem" u Vukovaru u utorak održali organizatori tog projekta nazvanog "Let za slobodu".

Po riječima predsjednika Organizacijskoga odbora Zdenka Pejaka, 'Let za slobodu' bit će rangiran i kao 1. hrvatski nacionalni let za mlade golubove listonoše.

Pročitajte i ovo Oluja u Norveškoj Klimatske promjene FOTO Europsku zemlju pogodio uragan kakav mlađe generacije ne pamte: Rijetka pojava mogla bi se sve češće ponavljati Ilustracija Opasno vrijeme Njemačkoj prijeti kaos: Ponovno najavljuju ekstremni crni led

"Golubovi, njih više od dvije tisuće, zajedno će poletjeti 5. kolovoza u šest sati i simboličnih 211 sekundi u znak sjećanja na isto toliko poginulih hrvatskih branitelja u 'Oluji'.

'5. kolovoza jest tužan dan, ali za sve one koji su sanjali veliku Srbiju'

U Vukovaru golubovi će poletjeti s Memorijalnoga groblja hrvatskih branitelja, a u Kninu ispod tvrđave. Letom prema svojim domovima poslat će poruku mira i zajedništva", rekao je Pejak.

Predviđeno je da u letu sudjeluju golubovi iz Hrvatske, BiH te Vojvodine. Iz Vukovara bi put Knina trebali poletjeti golubovi iz primorskog dijela Hrvatske te iz Srednje Bosne i iz Hercegovine, a iz Knina prema Vukovaru golubovi iz kontinentalnog dijela Hrvatske te Vojvodine i bosanske Posavine.

Organizatori projekta su Športski klub uzgajivača golubova listonoša "Vinkovci 1906" i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, a pokrovitelji vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradovi Vukovar i Vinkovci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene