Nakon ljetne pauze održan je 48. Business Cafe u Zagrebu, s temom Mali poduzetnik, veliki doprinosi.

Galerija


Više od 150 poduzetnika na 48. Business Cafeu razgovaralo je o tome kako mali poduzetnik i zapravo samo jedan čovjek može napraviti veliki razliku u cijelom društvu i ostaviti traga u poslovanju i brojnim ljudskim životima, te su se svi dotakli aktualnog prijedloga porezne reforme.

Vezani članci Slika nije dostupna Tko može postati poduzetnikom? Slika nije dostupna Poduzetnik, investitor, izvršni direktor i milijunaš! A tek mu je 15 godina…

Događaj su vodile Kristina Ercegović, osnivačica Business Cafea i Kristina Androlić, poslovna savjetnica, urednica portala mentorica.biz. Gosti su bili Marko Emer, poduzetnik iza digitalne transformacije koju je izazvao njegov servis Moj-eRačun, Sanja Dajak Matanović, ekonomistica koja je nakon davanja otkaza u državnoj instituciji i poduzetništva s partnerom pokrenula biznis, smršavila 50 kilograma, i sada kompletno mijenja strategiju posla i ulazi u nove izazove iz područja zdrave hrane.

Danijel Nesek, Lifestyle i Dating Coach dvaput zaredom proglašavan kao najbolji u svijetu, a nakon duže i složene procedure odobrenja u goste je stigla i Ivana Ninčević- Lesandrić, osnivačica Poduzetničkog centra Solin, žena koja je "otkrila", mentorirala i pogurala mnoge hrvatske poduzetničke priče, a trenutno kao saborska zastupnica proaktivno djeluje na unapređenju poduzetničke klime.

Pitali smo ih o njihovim iskustvima, ali i savjetima koje imaju za buduće poduzetnike. Ivana Ninčević-Lesandrić smatra kako ''poduzetnik kao osoba treba imati hrabrost, nevjerojatnu vjeru u svoj proizvod i volju da to realizira. Volju da svaki dan kada se ustane ima hrabrost i snagu proći sve prepreke koje mu administracija i birokracija nameće.'' S njom se slaže i Sanja Dajak Matanović koja smatra da ne postoji najteži dio poduzetništva. ''Jednostavno, poduzetnik ili jeste ili niste. Znate da se svaki dan budite s novim izazovima i preprekama koje ćete morati preskočiti. Jedino što vam može pomoći je da silno vjerujete u sebe'', smatra Dajak Matanović.

Vjeruju da se ništa ne može postići bez mnogo truda i upornosti, a Marko Emer kao glavni savjet svim budućim poduzetnicima navodi kako kada im se čini da ne ide dalje, prespavaju. ''Sutra opet sjednite za stol i vidjet ćete da se zid može prijeći.Možda nećete moći niti drugi dan, ali za pet hoćete. Ako odustanete odmah prvi dan, niste za to'', kaže Emer.  

48. Business Cafe
48. Business Cafe Foto: Foto: PR

Državna administracija i poduzetnici - dva različita svijeta

Zaključak je da su poduzetnici i državna administracija dva različita svijeta po mentalnom sklopu. Dok jedni ne razumiju da novac za njihove plaće dolaze od malih i mikropoduzetnika koji čine stup svakog modernog društva, poduzetnici se moraju aktivnije uključiti i mijenjati sustav iznutra kako bi nam sutra svima bilo bolje.

Gostima je po prvi puta publici je predstavljena i nova, peta knjiga Kristine Ercegović, Najjači si kad si svoj, Ljudska strana biznisa.

48. Business Cafe
48. Business Cafe Foto: Foto: PR