Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOST svima pomrsio račune

U IZBORNU UTRKU S OSIROMAŠENIM BUDŽETOM

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izbornu utrku, stranke će sa osiromašenim budžetima. MOST blokira isplatu novca koji stranke dobivaju iz proračuna i uvjetuje da se prije donese zakon kojim bi se taj iznos ubuduće smanjio.

Kampanja je pred vratima, a MOST strankama mrsi račune. Blokira isplatu novca koji stranke dobivaju iz proračuna i uvjetuje da se prije donese zakon kojim bi se taj iznos ubuduće smanjio. Na gubitku su najviše HDZ i SDP koji zbog broja zastupnika dobivaju najveći dio kolača.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

U izbornu utrku, stranke će sa osiromašenim budžetima. Predsjednik Odbora za ustav, Robert Podoljnjak, kazao je kako sjednicu Odbora neće sazvati. A bez sjednice Odbora za ustav, 24 milijuna kuna namIjenjenih parlamentarnim strankama ostat će u proračunu.

Most uvjetuje isplatu novca, prethodnim donošenjem zakona o financiranju političkih stranaka.

'Obećanje koje smo mi dali je donijeti izmjene Zakona i bolje regulirati financiranje političkih stranaka', kazao je Podoljnjak.

Upitan je li to na neki način ucjena što on zahtjeva da se prvo donese Zakon, da bi sazvao sjednicu, saborski zastupnik HDZ-a, Dražen Bošnjaković kaže: 'Ne bih bio tako oštar ali mislim da to nije baš uredu'.

'Da je Most htio donijeti taj zakon, imali su dovoljno vremena. Sabor je zasjedao šest mjeseci, prema tome, da si imali volje i želje da ga donesu bi ga donijeli jer su imali većinu', rekao je Mirando Mrsić.

Najviše gubi HDZ koji bi za tri mjeseca dobio oko 3,8 milijuna kuna. SDP 3,3 milijuna kuna, MOST 1,1,HNS 640 tisuća, a ostale stranke od 240 do 75 tisuća kuna.

Sve ovo utjecat će i na kampanju Milana Bandića.

'Naravno da će utjecati, ali koliki je poplun, toliko se pokrijete. Nećemo dizati kredit, naša kampanja će biti minimalna, prema tome to ćemo isfinancirati sami i od sponzora koji budu', kazao je Bandić.

'Uopće mi to nije problem, meni je veći problem kako će se financirati 250 tisuća djece koji su bili u stručnom osposobljavanju', rekao je predsejednik HNS-a, Ivan Vrdoljak.

Kampanja bi trebala biti već početkom kolovoza. Stranke na promidžbu smiju potrošiti najviše milijun i 500 tisuća kuna po izbornoj jedinici. U prošloj kampanji Domoljubna koalicija potrošila je ukupno 15,5 milijuna kuna, Hrvatska raste 13,8, a MOST 1,1 milijun. SDP će kako doznajemo po uobičajenoj praksi podići kredit, a HDZ se uzdati u svoje donatore.

'Političke stranke imaju i druge izvore prihoda, kao što su članarine, donacije, HDZ kao što znate je imao donatorske večeri', rekao je Bošnjaković.

HDZ i SDP, Mostu ne žele popustiti, pa će kampanju odraditi kao i do sada, a novac koji im je zakonom dodIjeljen i u proračunu zacrtan, računaju da će raspodijeliti nakon izbora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene