Obavijesti Video Pretražite Navigacija

2 tone heroina u žilama, niti 10 kg u policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomnoži li se samo neupitnih tisuću istarskih ovisnika s gramom heroina, koliko iznosi dnevna doza, a onda s 365 dana pa puta pet, proizlazi užasan podatak da je u Istri od 2002. do 2007. konzumirano dvije tone heroina!

U isto vrijeme u Istri je zaplijenjeno 8,8 kilograma heroina, pet tisuća ecstasyja, 33 kilograma marihuane i pet kilograma hašiša, piše Glas Istre.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Heroin na PGP Gruda - 1 PGP Gruda FOTO/VIDEO U dva dana policija uhvatila trojicu dilera iz Albanije, pokušali su prošvercati heroin

Na heroinu se, inače, u cijeloj Hrvatskoj godišnje 'okrene' milijarda i 100 milijuna kuna. 

Dok se policija poziva na složenost i skupoću prikupljanja dokaza, u javnosti se, posebno među samim ovisnicima, često neslužbeno čuje kako policija itekako zna tko su glavni dileri. 

Najpoznatiji hrvatski borac protiv zloporabe droga dr. Slavko Sakoman jesenas je govorio o procvatu hrvatskog narkotržišta, o zaštićenosti glavnih dilera i njihovoj premreženosti s ljudima iz političke elite i vlasti, o pranju novca kroz legalne poslove.
 
Na pravdanja o skupom postupku uhićenja, Sakoman je tada bez dlake na jeziku izrekao eksplozivni monolog koji iznova zaslužuje citiranje. 

- Ma najskuplje je kada netko pet-šest godina dila i uništi sto-dvjesto obitelji! A skupo je kada se ide u trapavu operaciju, ako ne predvidiš instrumente i ako nemaš kvalitetne ljude, motivirane poštene profesionalce, da informacije ne cure sa strane, koji će velikim postotkom učiniti operaciju uspješnom i isplativom. Pa ne moraju oni u tri dana skinuti jednog lokalnog jačeg dilera. Imaju oni na raspolaganju godinu ili dvije. Pa nitko ih ne pritišće za vrijeme. Kada doktoru dođe slučaj s overdoseom, on ga mora riješiti iste sekunde jer će inače čovjek umrijeti. No, policija naprosto ima vremena, nitko ih ne stišće tipa »danas je ovaj počeo dilati, sutra ga skini«. Ali ne može netko dilati pet ili deset godina i nikom ništa, rekao je Sakoman.

Prvi policajac Istre Loris Kozlevac tada je prešutio kritičke izjave dr. Sakomana, a potom se oglasio priopćenjem. 

- Izvješćujemo vas da je policija na raspolaganju svakom dobronamjernom građaninu koji je spreman i u mogućnosti policiji dati vjerodostojnu obavijest koja se tiče problematike opojne droge, a zadaća policije je da poduzme sve mjere i postupke u cilju pribavljanja materijalnih dokaza i kaznenog procesuiranja osobe i (ili) osoba za koje se utvrdi da su počinili kazneno djelo zloporabe opojnih droga, kaže Kozlevac.
Prema službenim policijskim podacima, u posljednjih pet godina u Istri je zaplijenjeno 8,8 kilograma heroina, pet tisuća ecstasyja, 33 kilograma marihuane, pet kilograma hašiša. 

Prošle su godine prvi put zaplijenjene i meksičke gljive, 11 dekagrama.
 
Na području PU istarske tijekom 2002. godine evidentirano je 1.466 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga te su nadležnim državnim odvjetništvima kazneno prijavljene 1.042 osobe. Tijekom 2003. godine evidentirano je 1.188 kaznenih djela od čega je nadležnim državnim odvjetništvima prijavljeno 923 osoba; 2004. evidentirano je 944 kaznenih djela od čega je nadležnim državnim odvjetništvima kazneno prijavljeno 657 osoba; 2005. godine 992 kaznena djela od čega je nadležnim državnim odvjetništvima kazneno prijavljeno 790 osoba; 2006. godine evidentirano je 1.126 kaznenih djela te je nadležnim državnim odvjetništvima kazneno prijavljeno 905 osoba. 

Pohvale je, pak, vrijedna policijska zapljena kokaina 2003. u lučici Veštar u Rovinju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene