Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA OBLJETNICA

Šef zagrebačkih vatrogasaca otkrio što im je najteži dio posla: "Svaka sekunda je bitna." Pogledajte i kako se reporter Dnevnika Nove TV snašao kad se oglasio alarm

Aktualno Galerija Siniša Jembrih - 1 Siniša Jembrih - 1 Foto: DNEVNIK.hr Siniša Jembrih - 4 Siniša Jembrih - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vatrogasci Vatrogasci Foto: DNEVNIK.hr Siniša Jembrih - 3 Siniša Jembrih - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Siniša Jembrih - 2 Galerija 1/8 >>
Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) slavi 145. obljetnicu, a kao krovna organizacija hrvatskog vatrogastva nebrojeno je puta u više od 14 desetljeća pokazala brigu za sigurnost građanki i građana Hrvatske.

Glavna snaga vatrogastva je 32.765 dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca i vatrogaskinja koji na godinu odrade oko 30.000 intervencija.

Održana je i svečanost u Koncertnoj dvorani ''Vatroslav Lisinski'' u Zagrebu gdje su dodijeljena najviša vatrogasna priznanja, a državni vrh, čestitajući na obljetnici, istaknuo je važnost nove organizacije vatrogastva koje je postalo dijelom državne uprave.

No, umjesto sa slavlja, reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić javio se u središnju informativnu emisiju sav u dimu i jedva nalazeći put iz zadimljena prostora. 

Srećom, bilo je to samo za potrebe prikaza u kakvim uvjetima se građani mogu naći i što čine vatrogasci kako bi im pomogli.

''Kretanje kroz dim je jedna od najopasnijih situacija – ono što ljude ubija u požarima je dim koji je otrovan i treba ga izbjegavati. Mi stoga učimo ljude ne kretati se kroz dim. Bolje je ostati u svom sigurnom prostoru, a i kad izlazimo iz prostora zahvaćenog požarom zatvaramo vrata jer time sprečavamo širenje dima'', objasnio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb Siniša Jembrih s kojim je Mikić razgovarao u prostorijama JVP-a Zagreb.

Godina je polako na izmaku, a ova je vatrogascima, kazao je Jembrih, ''bila malo gora kao i većini sugrađana zbog potresa koji se dogodio u Zagrebu tako da su imali oko 1000 intervencija više od prosjeka, a uglavnom se radilo o uklanjanju dimnjaka dok požara nažalost ima kao i svake godine''. 

Opreza nikad dosta, pogotovo u vrijeme blagdana, ukazao je na to i zapovjednik vatrogasaca. ''Svake godine imamo i cijeli niz akcija vezan uz blagdane, a prošlu noć smo imali dva požara uzrokovana adventskim vijencima'', objašnjavao je Jembrih kada se u jednom trenu oglasio poziv na intervenciju.

Vatrogasci su pokazali koliko se brzo mogu spremiti, a u toj se aktivnosti okušao i reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, kojemu je Jembrih preporučio da se malo požuri s obzirom na to da je prosječno vrijeme odlaska zagrebačkih vatrogasaca na intervenciju 60-ak sekundi.

A svaka sekunda je iznimno važna – od prve dojave koja dođe dolaska na intervenciju i cijela akcija. ''U našem poslu sekunde odlučuju o životima'', istaknuo je Jembrih.

Koliko su kome koje situacije teže, vrlo je individualno, istaknuo je: ''Nekome je teži fizički dio, nekome psihički. Mi zaista vidimo neke stvari koje ljudi ne bi trebali vidjeti''.

Posao je stresan, sve to ostavlja traga. ''Na kraju života sve se to negdje zbraja i oduzima. Prometne nesreće su zaista najteži dio našega posla'', kazao je Jembrih dodavši i da je alarmiranje na intervenciju također vrlo stresno jer u bilo koje doba dana ili noći morate odjednom u 60-ak sekundi biti spremni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usputna edukacija VIDEO Vatrogasci objavili snimku neobične intervencije: Uz nju dodali i savjete za gašenje
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PIROTEHNIKA JE ZLO FOTO/VIDEO Zagrebački vatrogasci objavili dramatičnu snimku požara balkona: "Kad raketa padne..."

Posebno stresno iskustvo Jembrih je imao kada je jednog jutra zazvonio mobitel poginula mladića, a na njemu je pisalo ''Mama'', prisjetio se i kazao: ''Mobiteli su veliki uzrok stresa i često se događaju takve situacije''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene