Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao što je i najavljivano, Vlada je odlučila da će država u svoje vlasništvo preuzeti četiri tvrtke sastavnice riječkog 3. maja, s obzirom da je pulski Uljanik zainteresiran isključivo za kupnju dionica matičnog društva.


Vlada je danas odlučila da će država u svoje vlasništvo preuzeti četiri tvrtke iz sastava Grupe 3. maj - 3. maj Motori i dizalice, 3. maj Tvornica industrijske brodske opreme (TIBO) , 3. maj Ugostiteljstvo i 3. maj STIM, a čime se stvaraju preduvjeti za privatizaciju riječkog 3. maja.

Vezani članci Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 2 Zavjet šutnje u splitskom škveru, a problema nebrojeno: Plaća kasni, brodovi na čekanju, dio tvrtki-kćeri u blokadi... Slika nije dostupna Pulski Uljanik preuzima 3. maj, objavio obvezujuću ponudu

Sukladno pismu namjere pulskog Uljanika, koji je iskazao interes za kupnju samo dionica matičnog društva 3. maj, a ne i dionica i poslovnih udjela ovisnih društava u Grupi 3. maj, predloženo je da se dionice i poslovni udjeli četiri ovisna društva prenesu u stopostotno vlasništvo države, bez naknade, objasnio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

>> U 3. maju potpisali pismo namjere, gradit će šest novih tankera

"Time se otvaraju vrata za daljnje pregovore s Uljanikom u pripremi teksta ugovora o kupoprodaji 3. maja, a koji bi se trebao zaključiti tijekom svibnja", kazao je Vrdoljak. Podsjetio je i da je Europska komisija jučer odobrila tekst ugovora za Brodotrogir.

Za privatizaciju Brodotrogira prihvaćena je ponuda tvrtke "Kermas energija" Danka Končara, s kojom je u siječnju parafiran ugovor.

Slijedi usuglašavanje završnog teksta ugovora za Brodotrogir koji bi se pred Vladom mogao naći za koji tjedan. Početkom travnja taj bi ugovor mogao biti i potpisan, a usporedo s tim i privatizacija 3. maja ide u pravom smjeru, rekao je Vrdoljak.

Uskoro se može očekivati i privatizacija IPK Tvornice ulja Čepin za koju su pristigle dvije obvezujuće ponude, a potpunijom je, kaže Vrdoljak, ocijenjena ponuda osječke tvrtke Mambo, koja je u sastavu Žito grupe.

Uz ponudu tvrtke Mambo, iz sastava Žito grupe u vlasništvu osječkog poduzetnika Marka Pipunića, za kupnju 81,48 posto dionica IPK Tvornice ulja Čepin pristigla je i ponuda američkog društva PS International.

Povjerenstvo je ponudu tvrtke Mambo, iz sastava Žito grupe, ocijenilo potpunijom i preciznijom, ta tvrtka planira nastaviti proizvodnju i u iduće dvije godine investirati 295 milijuna kuna, kazao je Vrdoljak dodajući kako bi u sljedećih nekoliko tjedana trebalo ispregovarati i konačni tekst ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju