Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Večeras se u Njemačkoj zatvara najveći turistički sajam na svijetu. Ova godina neizvjesna je za turizam, prognoze se usuđuje dati samo svjetska turistička organizacija koja predviđa rast europskog tržišta jedan do tri posto. Hrvatska se u Berlinu usredotočila na svoje najbrojnije goste, Nijemce. I na takozvani 'hrvatski lifestyle'. Borba za svakog turista vodila se među 180 tisuća posjetitelja.


U Berlinu se ovoga tjedna vodila prava turistička bitka. Na najvećem sajmu na svijetu turisti su mogli birati između 180 zemalja. A koliko je velik najveći sajam na svijetu, najbolje se vidi s radijskog tornja visokog 150 metara. U stotinama tisuća kvadrata berlinskog sajma svoje mjesto našla je i Hrvatska. 'Mi halu dijelimo zajedno sa Italijom. Nastup Hrvatske u Berlinu je od velikog značaja, Njemačka je ključno tržište. I stoga Hrvatska će ove godine u njemačko tržište uložiti upola više sredstava u promidžbu nego ikada prije', rekao je ministar turizma Damir Bajs.

Vezani članci Filip Henjak - 3 Britanci pohrlili u na festival u Tisnom: "Mislim da je oko 1000 ljudi ovdje koji su čekali od 2019. godine" Nikolina Brnjac Ministrica otkrila koliko je turista stiglo u Hrvatsku: Brojevima je zadovoljna, ali ipak ju nešto brine

Možda će to privući i naše najbrojnije goste, Nijemce, a među njima i dvije djevojke s kojima smo razgovarali. 'Nisam čula mnogo o Hrvatskoj, no kada čujem ime zemlje možda pomislim na planine, šume i plažu', rekla je jedna od njih. Od jeseni Hrvatska milijune usmjerava da u očima turista bude prepoznata kao 'lifestyle destinacije'. Na sajmu smo provjerili i prve rezultate. 'Meni na pamet padnu Dalmatinci, ono njihovo ljenčarenje popodne u hladu, ali što je hrvatski lifestyle, ne znam ni ja točno što bi moglo biti', kaže Maja Zovko iz BiH. 'Hrvatski lifestyle, rekao bih da je sličan talijanskom - dobra hrana, bezbrižnost, vino i slično', smatra pak Talijan Nino Miniero.

Sezona je za Hrvatsku neizvjesna, prognoze oprezne.'Ne želimo dati obećanja i očekivanja i onda da se javnost iscrpljuje s time da li smo točno prognozirali ili pogriješili', rekao je Niko Bulić iz Hrvatske turističke zajednice. Berlinski sajam u glavni njemački grad privukao je stotine tisuća ljudi. U Berlinu je bio i Danijel Pranjić. U dresu Bayerna iz Muenchena, zajedno sa svojim suigračima promovira - Italiju. U borbi za svakog turista sredstva se pomno biraju.