Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nema poboljšanja do 2010.

Tmurne prognoze: Najgore tek slijedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olivier Blanchard, jedan od vodećih ekonomista MMF-a, upozorio je da će se globalna financijska kriza tek pogoršati te kako se situacija neće poboljšati do 2010. godine, prenosi AFP.

Blanchard je također upozorio da institucije nemaju sredstva riješiti svaki ekonomski problem.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

'Najgore tek dolazi', rekao je Blanchard u intervjuu za list 'Finanz und Wirtschaft', dodajući da 'je potrebno mnogo vremena prije nego situacija postane normalna'.

Rekao je kako neće biti ekonomskog rasta prije 2010. godine, te će biti potrebna barem još jedna godina prije nego se globalna financijska situacija normalizira.

>> Financijska kriza trajat će 18 mjeseci?

Međunarodni monetarni fond u petak je obećao da će pomoći Latviji s ekonomskim problemima nakon što je isto učinio za Island, Mađarsku, Ukrajinu, Srbiju i Pakistan.

Ali Blanchard je rekao da MMF nije mogao riješiti financijske probleme u pojedinim problemima likvidnosti.

Povlačenje kapitala koji vodi do problema likvidnosti 'može biti toliko značajan da se sam MMF ne može nositi s njima', rekao je dodajući da bi masovna povlačenja investicija iz zemalja koje bilježe ubrzan gospodarski rast poput Kine ili Indije, moglo obuhvaćati 'stotine milijarde dolara. Mi nemamo toliko novca. Nikada ga nismo imali', rekao je.

MMF je potrošio šestinu od 250 milijardi dolara fonda u protekla dva tjedna. Ovaj je ekonomist također pozvao centralne banke diljem svijeta da smanje kamatne stope, nakon što je Švicarska nacionalna banka odlučila smanjiti kamate na jedan posto.

Centralne bi banke trebale sniziti kamate što bliže nuli, savjetovao je Blanchard.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene