Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenje na pomolu

Financijska kriza trajat će 18 mjeseci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijska kriza koja svijetu prijeti recesijom mogla bi biti prevladana do sredine 2010. godine, ocijenili su čelnici pacifičkih država na završetku dvodnevnog summita.

Dok recesija pogađa mnoge zemlje, a na financijskim tržištima vlada kaos, čelnici 21 države Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma, ili APEC-a, istaknuli su da je usporavanje koje prijeti 'jedan od najvećih gospodarskih izazova s kojima smo se ikad suočili'.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

'Uvjereni smo da možemo prevladati krizu u razdoblju od 18 mjeseci', rekli su u svojoj izjavi čelnici 21 države. 'Već smo poduzeli žurne i izvanredne korake kako bismo stabilizirali financijski sektor i osnažili gospodarski rast'.

Deklaracija čelnika APEC-a objavljena na kraju dvodnevnog summita u Peruu odražava mjere na koje je pozvala skupina 20 najvećih gospodarstava na sastanku u Washingtonu prije tjedan dana, ali su pojačali potporu drastičnim mjerama kojima će se poticati kreditiranje i potrošnja.

Članice APEC-a, koje predstavljaju polovicu svjetskoga gospodarstva, obećale su na summitu da će zajednički pokušati ublažiti krizu, složili su se da godinu dana neće prihvaćati nove trgovinske barijere, pozvali su na bolju regulaciju financijskog sektora.

'Globalna politička i gospodarska struktura prolazi kroz najdublje i najsloženije promjene nakon hladnoga rata', rekao je kineski predsjednik Hu Jintao ruskome predsjedniku Dmitriju Medvjedevu na summitu.

Čelnici APEC-a dodali su da će ministre svojih zemalja idućeg mjeseca poslati u Ženevu na takozvani Doha krug razgovora Svjetske trgovinske organizacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene