Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grad Hvar protiv jednostrane dokapitalizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hvarsko Gradsko poglavarstvo u današnjem priopćenju upozorava kako će se nedavnom odlukom 48-postotnog vlasnika 'Sunčanog Hvara', luksebmurške 'Orco Groupe', o dokapitalizaciji te tvrtke korjenito promijeniti vlasnički odnosi u korist Luksemburžana čime će se, kako tvrde, poremetiti temelji javno-privatnog partnerstva u 'Sunčanom Hvaru'.

U priopćenju, koje potpisuje hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić, ističe se kako je zbog toga Poglavarstvo zatražilo od Vlade da dokapitalizira svoj vlasnički udio, no do danas nema odgovora na taj zahtjev.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Orco je odluku o povećanju temeljnog kapitala 'Sunčanog Hvara' izdavanjem novih dionica privatnim izdanjem donio 31. listopada, uz suglasnost Nadzornog odbora. Time bi se temeljni kapital te tvrtke s 531 povećao na 619,613.000 kuna, izdavanjem 885.161 redovite dionice nominalne vrijednosti 100 kuna.

Hanfa je rješenje o odobravanju prospekta za dokapitalizaciju
'Sunčanog Hvara' donijela 21. prosinca. Pravo na upis dionica imali bi isključivo dioničari te tvrtke koji su to bili 21. prosinca, a upis bi bio moguć u tri kruga. U prvome bi dioničari na svakih šest mogli upisati jednu novu dionicu, a ostane li nakon toga neupisanih dionica, u drugom krugu bi mogli sudjelovati dioničari koji su u prvom krugu upisa izrazili želju da sudjeluju i u drugom krugu i mogli bi upisati dionica razmjerno broju koji su upisali i uplatili u prvom krugu. Ako bi i nakon toga ostalo neupisanih dionica, u trećem bi krugu pravo na upis i uplatu imao dioničar koji je upisao i uplatio najveći broj dionica.

Rok za prvi krug je 20, za drugi sedam i za treći tri dana, a izdanje bi se smatralo uspješnim bude li upisano i uplaćeno 90 posto dionica koje će se izdati, odnosno 796.645 novih dionica.

Prema podacima Varaždinske burze najveći pojedinačni dioničar 'Sunčanog Hvara' je tvrtka 'Orco Property Group' s udjelom od 47,48 posto, Hrvatski fond za privatizaciju ima 21,28 posto, a Agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka 16,18 posto. 

U prvih devet mjeseci prošle godine tvrtka je ostvarila ukupan prihod od 74 milijuna kuna, što je 16,3 posto više nego u istom razdoblju preklani, te gubitak od 9,8 milijuna kuna.

JPP između 'Orco Property Group' i HFP-a utemeljeno je u svibnju 2005. Orco je na natječaju odabran kao bolji ponuđač od fonda 'Questus' jer se obvezao kako će za trajanja Sporazuma u 'Sunčani Hvar' biti uloženo 400 milijuna kuna, pod uvjetom da zajam od 200 milijuna kuna osigura društvo.

Poglavarstvo smatra kako se takvom jednostranom dokapitalizacijom dokida model JPP-a, a počinje čista privatizacija nakon koje ni država kao manjinski vlasnik, ni lokalna zajednica neće moći u većoj mjeri utjecati na odluke većinskog vlasnika, odnosno Orca. Stoga upozoravaju kako to ne koristi ni nacionalnim interesima ni interesima lokalne zajednice. 

U Vladi su danas na optužbe da je ulazak 'Orca' u Sunčani Hvar čista privatizacija, a ne JPP odgovorili kako je riječ o zajedničkom ulaganju s elementima JPP-a. Kako su podsjetili, Sporazumom je predviđeno i da se temeljni kapital može dokapitalizacijom i povećati, uz obvezu da se tvrtka može zadužiti do 200 milijuna kuna ili dokapitalizirati do 100 milijuna kuna. U tom smislu, odlučilo se za dokapitalizaciju od 88 milijuna kuna, a svi će se dioničari moći odlučiti hoće li sudjelovati u dokapitalizaciji ili ne, rečeno je u Vladi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene