Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza se nastavlja

G7 protiv protekcionizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija G7, skupine najbogatijih zemalja svijeta, u subotu su se u Rimu založili za 'stabilizaciju svjetskog gospodarstva i financijskih tržišta' i odbacili protekcionizam kao način zaštite pojedinačnih gospodarstava, najavivši suradnju u nastojanjima da svijet prevlada najgoru financijsku krizu u zadnjih pola stoljeća, objavile su agencije.

'Stabilizacija svjetskog gospodarstva i financijskih tržišta ostaje naš najviši prioritet', kaže se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj nakon dvodnevna sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka zemalja iz skupine G7 (SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada). 'Zajednički smo poduzeli izvanredne mjere kako bismo odgovorili na te izazove i jamčimo međusobnu suradnju uz primjenu cjelokupne palete političkih sredstava kako bismo potaknuli gospodarski rast i ojačali financijski sustav', stoji u izjavi.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Kako bi se ostvario nov gospodarski zamah, mjere trebaju uključiti 'mješavinu' troškova i fiskalnih poteza da bi se otvarala nova radna mjesta i poduprle zemlje u razvoju koje su najteže pogođene krizom, tako da najsiromašniji dio svijeta u konačnici ne bude i najveći gubitnik. Ministri podsjećaju kako mjere proračunske politike za suzbijanje krize moraju biti 'brzo provedene, konkretne, privremene i suvisle'. Ministri drže kako se ne smije popustiti zahtjevima za protekcionizmom pa su se SAD zbog kampanje 'Kupujmo američko' (Buy American) i Francuska zbog novčane pomoći automobilskom sektoru našle na udaru kritika.

Upozorava se kako će protekcionizam, kojim se štiti nacionalno gospodarstvo, samo potkopati globalni napredak. 'U ovom trenutku gospodarski nacionalizam niti je gospodarski niti je nacionalistički. Ono što je možda politički korektno može biti gospodarski nekorektno. Pritisak nacionalnih politka vrlo je snažan, ali je jasno kako problemi s kojima smo suočeni ne prestaju na nacionalnim granicama', rekao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, i sam sudionik sastanka.

G7 će 'izbjegavati protekcionističke mjere i neće podizati nove barijere', kaže se u izjavi, u kojoj se ističe kako je financijska kriza na površinu izvukla 'snažne slabosti međunarodnoga financijskog sustava' i pokazala nužnost 'hitnih reformi'. U izjavi se podupire američki i britanski koncept sređivanja bankovnog sustava rekapitalizacijom banaka, a Kina se poziva da i dalje jača svoju nacionalnu valutu kako bi se donekle uskladila golema trgovinska neravnoteža u svijetu.

Ministri su u izjavi predvidjeli sumorno razdoblje koje očekuje svijet, najavivši kako će se ozbiljan gospodarski pad nastaviti većim dijelom godine, a sastanak je održan u trenucima kad su najnoviji gospodarski podaci za Europu pokazali kako se recesija produbljuje, uz velik pad gospodarskog rasta najsnažnijih europskih zemalja - Njemačke, Italije i Francuske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene