Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Washingtonu je nastavljeno proljetno zasjedanje MMF-a i svjetske banke na kojem sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom financija Ivanom Šukerom i zamjenikom guvernera HNB-a Vujčićem.


Razgovorima i dalje dominira kriza u Grčkoj. MMF ubrzava pregovore oko odobravanja kredita toj zemlji. Dužnosnici Međunarodnog monetarnog fonda impresionirani su odlučnošću Grčke da riješi krizu. Impresivan je i iznos kredita koji je Atena zatražila od Europske unije i MMF-a. Za spas od bankrota potrebno je više od 40 milijardi eura. Pregovori se ubrzavaju kako bi novac stigao na vrijeme.

Vezani članci Slika nije dostupna Šok: Ministri im u recesiji zarađuju 150 tisuća eura Slika nije dostupna MMF vjeruje da će Grčka vratiti svoje gospodarstvo na pravi put

Grčkoj stižu i upozorenja da se mora početi ponašati odgovorno. Traži se štednja i radikalni rezovi potrošnje. Sve to pod nadzorom Europske unije i MMF-a.

Unatoč stanju u Grčkoj, ministri financija članica MMF-a pozdravili su ohrabrujući oporavak svjetskog gospodarstva.

'Prva faza nakon panike, akcije i olakšanja je faza obnove. Obnova međunarodnih institucija i pokušaj da budu učinkovitije kako bi bile u stanju prevenirati i smanjiti mogućnost kize u budućnosti', izjavio je Dominique Strauss - Kahn, generalni direktor MMF-a.

'Ohrabrujući znaci gospodarskog oporavka'

Ministri financija zemalja članica MMF-a razgovarali su i o ukidanju poticaja uvedenih u jeku globalne gospodarske krize. Raspravljalo se i o uvođenju poreza na banke. Tim novcem osigurala bi se pričuva za buduće financijske krize.