Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni ekonomski analitičari šest hrvatskih banaka iznijeli su svoju pesimističnu prognozu da 2012. godinu.


Pod nazivom 'Don't kill a messenger' klub glavnih ekonomista hrvatskih banaka prestavilo je pesimističnu prognozu gospodarstva za 2012. godinu, nazvanom 'Drugi val recesije'.

Vezani članci Guverner HNB-a Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) Guverner Vujčić otkrio očekuje li se uskoro nova kriza: ''Trebat će se duže raditi, a ni bez stranaca nećemo moći izdržati" Slika nije dostupna Prijeti nam kriza kakvu svijet još nije vidio?

Objašnjavajući zašto zagovaraju pesimizam, ekonomisti se pozivaju na prošlogodišnje teorije, od kojih su jedino one pesimistične bile točne.

'Ekonomisti prognoziraju recesiju 2012., prosječno očekivanje promjene realnog BDP-a 2012. za svih 6 banaka iznosi -1,3 posto', stoji u analizi i navodi se kako je to najcrnija prognoza dviju banaka. Ostale četiri očekuju pad BDP-a za 1 posto ili manje.

Malo dobrih vijesti u 2012.

'Ne iznenađuje ako zaključimo da u recesiji nezaposlenost raste. Najveći optimist među ekonomistima očekuje stopu nezaposlenosti potkraj 2012. na 13,1 posto, a najveći pesimist na 16,4 posto', prognoziraju ekonomisti.

Jedine dobre vijesti koji će se pojaviti u 2012. godini, odnosit će se na podatke o cijenama i eksternoj ekonomskoj poziciji
zemlje. Ekonomisti očekuju inflaciju oko 2,5 posto. Smatraju  da ćemo imati uravnotežen odnos između uvoza i izvoza, ali ne zato što će nam se izvoz povećati, nego zato što će pasti uvoz proizvoda u Hrvatsku. Ekonomisti vjeruju da će HNB zadržati stabilan tečaj kune na razini od oko 7,5 ili 7,6 kuna za jedan euro.

Četiri od šest ekonomista na prvo mjesto 'krivca' očekivane recesije 2012. stavljaju krizu u EU. Dvojica daju primat domaćoj fiskalnoj prilagodbi. Glavni ekonomisti banaka očekuju da će Hrvatska uvesti euro oko 2020. godine. Najveći optimist spominje 2018. godine, dok pesimist vjeruje da će se to dogoditi 2023., jer očekuje zaoštravanje uvjeta za pristupanje eurozoni.