Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju ove godine realno bio veći za rekordnih 7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.


To je za jedan postotni bod viši rast nego u prvom prošlogodišnjem kvartalu u kojem je zabilježen porast BDP-a od 6 posto, dok je u cijeloj prošloj godini BDP realno porastao za 4,8 posto.

Vezani članci Informer: Proizvodimo premalo hrane - 1 U nedostatku domaće hrane Hrvatska uvozi jeftinu robu iz inozemstva, no jedna se županija budi: "Nije fer. Domaći krumpir se baca, a uvozimo iz Egipta" Svinje - ilustracija - 1 U Slavoniji 2500 svinja viška: Razgovori zapeli, da bi izbjegli eutanaziju – poklanjat će ih

Prema dostupnim statističkim podacima za unazad deset godina, porast BDP-a od 7 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu do sada je najveći.

Prema kategorijama potrošnje, rastu BDP-a u prvom tromjesečju ove godine najviše su doprinjeli visoki porast osobne potrošnje, za čak 7,1 posto, te rast investicija u kapital, koje su povećane za 11,2 posto.

Viši rast osobne potrošnje od ovoga zadnji je put zabilježen u četvrtom kvartalu 2002. kada je iznosio 7,3 posto, dok je u prvom tromjesečju lani porast osobne potrošnje bio 4 posto.

Državna je pak potrošnja zabilježila rast od 2,8 posto, što je znatno više od 1 posto u prvom prošlogodišnjem tromjesečju.

Istodobno, izvoz roba i usluga porastao je za 3 posto, dok je uvoz roba i usluga ponovno viši od izvoza i iznosio je 3,7 posto.

To su znatno niže stope nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je izvoz roba i usluga rastao po stopi od 14 posto, a uvoz za 16,1 posto.

Usporavanje je zabilježeno i kod kapitalnih investicija, koje su u prvom tromjesečju lani imale rast od 18,1 posto, a u prvom kvartalu ove godine 11,2 posto.

Statistički podatci o obračunu BDP-a po proizvodnoj metodi, odnosno bruto dodanoj vrijednosti pokazuju poraste u svim djelatnostima, s ukupnim rastom od 6,9 posto.

Pritom je u industriji, koja ima i najveći udio, zabilježen iznadprosječni rast bruto dodane vrijedosti, od 8,7 posto.

Visoke stope rasta bilježe hoteli i restorani 9,7 posto, financijsko posredovanje i poslovanje nekretninama 9,3 posto, prijevoz, skladištenje i veze 8,9 posto, trgovina 8,2 posto, dok je porast bruto dodane vrijednosti u građevinarstvu iznosio 7,6 posto.