Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wall street

Rast dionica i obveznica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice i obveznice na Wall Streetu u srijedu su zabilježile rast nakon što je američka središnja banka - Federalne rezerve (FED), objavila iznenađujući plan otkupa milijardi dolara dugoročnih obveznica i hipotekarnih vrijednosnica.

Indeks Dow Jones, koji je zabilježio rast u šest od posljednjih sedam dana trgovanja, u srijedu je dodao 90.88 bodova ili 1.2 posto, zaključivši trgovanje na 7486.58 bodova. Dow je do sada dodao 14.35 posto vrijednosti u odnosu na svoju najnižu razinu u 12 godina, koju je zabilježio 9. ožujka sa 6547.05 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjivost burze Greška u algoritmu uzrok katastrofalnog pada na Wall Streetu Slika nije dostupna Iz New Yorka Kosor otvorila trgovanje na burzi na Wall Streetu

>> Wall Street ipak na dobitku

Širi indeks S&P 500 rastao je za 16.23 bodova ili 2.1 posto, na 694.35 bodova, podigavši se 17 posto s najniže razine u 12 i pol godina od 676.53 bodova, također zabilježene 9. ožujka. FED je najavio da će otkupiti do 300 milijardi dolara u dugoročnim obveznicama i dodatnih stotine milijardi dolara vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita, u nastojanju da pomogne gospodarstvu.

Rast dionica i povećanje cijena

Potez je izazvao šok na trištima, dovodeći do rasta dionica i dramatičnog povećanja cijena obveznica u nekoliko minuta nakon objave FED-a u 14:15 sati, manje od dva sata prije zatvaranja newyorške burze NYSE. 'To je vrsta priznanja da pristup porasta vrijednosti nije djelovao, sada poduzimaju pristup šokiranja, za koji mogu reći samo, bravo', izjavio je za The Wall Street Journal Max Bublitz, glavni strateg investicijske kuće SCM Advisors iz San Francisca.

'To vidim kao sidro koje može smanjiti kamatne stope za privatno kreditiranje', dodao je. Cijene obveznica znatno su narasle, što je dovelo do pada prinosa, koji se kreće u suprotnom smjeru od cijene, za gotovo pola postotnog boda, najviše od 20. listopada 1987., na 2.533 posto.

Dolar je oštro pao prema euru i jenu, a cijene zlata povećane su za više od 23 dolara po unci, prešavši 940 dolara. Terminske transakcije za sirovu naftu u popodnevnom su trgovanju prešle 49 dolara, zbog izgleda gospodarskih poboljšanja zahvaljujući potezu FED-a. U redovitom trgovanju na robnoj burzi u New Yorku NYMEX, sirova nafta zabilježila je pad.

Potez FED-a svjedoči kao podsjetnik da država još raspolaže moćnim oruđima za borbu s recesijom. Kupujući obveznice, središnja banka povećava količinu novca u sustavu na isti način kao da smanjuje kamatnu stopu. Potez može voditi do nižih hipotekarnih kamata i povoljnijeg 'spreada' (raspon cijena) za banke. Banke će moći posuditi više novca jeftinije i s većom dobiti odobravati kredite. Središnje banke Velike Britanije i Japana posljednjih su dana povukle slične poteze, navodi The Wall Street Journal.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene