Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Wall Street ipak na dobitku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dionice na Wall Streetu zabilježile su blaži pad, na kraju turbulentnog tjedna koji je završio s dobitkom a obilježile su ga velike oscilacije u kretanju cijena, te rekordni uzlet u ponedjeljak i veliko potonuće dioničkih indeksa u srijedu.

Postojeći strah Wall Streeta od recesije ublažili su povećani prihodi Google-a i drugih tvrtki, te komentari najuspješnijeg i najbogatijeg ulagača u Americi Warrena Buffett, koji je u kolumni u The New York Timesu preporučio kupnju američkih dionica, citirajući vlastitu devizu po kojoj: 'Treba biti gramzljiv kada su svi prestrašeni, i strahovati kada su svi gramzljivi!'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wall Street Pad dionica nakon izvješća o rastu nezaposlenosti Slika nije dostupna 'B' umjesto 'M' 'Debeli prst' skoro srušio Wall Street

Cijene obveznica su narasle, a dolar je dobio na vrijednosti u odnosu na druge value. Kreditno tržište pokazalo je neke znakove ublažavanja uvjeta, a nekoliko ključnih kamatnih stopa za posudbe je palo, izvijestio je CNNMoney. 

>> Dow Jones izgubio 733 boda

>> Wall Street opet u minusu

>> Američke dionice oporavile se od gubitaka

Indeks Dow Jones pao je za 127 bodova ili 1.4 posto. Na početku trgovanja pao je za 261 bodova, a popodne je zabilježio i rast do 301 boda.

Indeks Standard & Poor's 500 izgubio je 0.6 posto vrijednosti, a Nasdaq composite 0.4 posto.

Računajući cijeli tjedan, svi su indeksi završili u plusu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 rasli za 4.7 posto, a Nasdaq za 3.6 posto.

Ukupno, raspoloženje na burzi čini se boljim nego prošloga tjedna, izuzev velikog pada u srijedu, ocijenio je Ron Kiddoo, glavni menadžer za ulaganja investicijske kuće Cozad Asset Management.

'Mislim da nam je pomoglo što vlada nije izlazila s novim programima svaki dan, a ljudi su počeli prihvaćati da će se kreditno tržište s vremenom oporaviti', kazao je Kiddoo, dodajući kako labilnost tržišta, odnosno 'volatilnost' jezikom brokera, vjerojatno neće brzo iščeznuti.

Gradnja kuća u SAD-u u rujnu je pala na najnižu razinu u 17 godina, na 817.000 u odnosu na 872.000 u kolovozu, izvijestila je vlada u petak.

U drugom gospodarskom izvješću, indeks raspoloženja potrošača sveučilišta Michigan, pao je na 57.5 u listopadu sa 70.3 u rujnu, što je najveći pad u povijesti njegovog izračunavanja.

Sirova nafta, tipa U.S. light crude, za isporuke u studenome rasla je za dva dolara na 71.85 dolara za barel na robnoj burzi u New Yorku - NYMEX.

Cijene benzina u SAD-u preko noći su pale za još 4.4 centa, na nacionalni prosjek od 3.04 dolara za galon (3.8 litara), odnosno 4.28 kuna za litru, priopćio je Američki autoklub AAA.

To je 30. dan zaredom da cijena benzina u SAD pada, a u mjesec dana ukupno je pala više od 81 centi za galon.

Cijena zlata - COMEX gold, za isporuke u prosincu pala je za 16.80 dolara na 787.70 dolara za uncu.

Na tržištu valuta, dolar je rastao prema euru i jenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene