Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Propala Porscheova javna ponuda za preuzimanje VW-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obvezujuća ponuda njemačkog proizvođača luksuznih sportskih automobila Porschea za preuzimanje najvećeg europskog proizvođača automobila Volkswagena propala je, kao što se i očekivalo, priopćio je Porsche.

Do 29. svibnja, krajnjeg roka za prihvaćanje ponude za preuzimanje, samo je 0,06 posto dioničara VW-a prihvatilo Porscheovu ponudu, što znači da je na tenderu prodano svega 172.218 običnih i 68.262 preferencijalnih dionica VW-a, navodi se nadalje u tom priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Svi novi automobili s Frankfurt International Motor Showa Slika nije dostupna START Što povezuje Njemačku, Meksiko i Sarajevo? Ne, nisu Olimpijske igre...

Time je Porscheov glasački udjel u VW-u podignut na 30,97 posto, a ukupan dionički udjel na 22,69 posto.

Porsche nema namjeru pridobiti potpunu kontrolu nad VW-om, zbog čega je dao ponudu znatno ispod tržišne cijene dionica tog proizvođača automobila. Porsche je, naime, bio zakonski obvezan dati javnu ponudu za preuzimanje VW-ovog cjelokupnog dioničkog kapitala nakon što je nedavno povećao svoj glasački udjel na 30,94 posto.

Tako je ponudio apsolutni zakonski minimum od 100,92 eura po dionici, daleko ispod trenutne cijene VW-ovih dionica od oko 113 eura. Prema njemačkom zakonu, dioničar je dužan dati javnu ponudu za preuzimanje svih dionica kompanije nakon što povisi svoj udjel iznad 30 posto.

Porsche je svoj udjel povisio na 30,94 posto kako bi spriječio potencijalne neprijateljske ponude za preuzimanje, ali je ostao pri tome kako za sada nema nikakvih planova za kupnju čitavog dioničkog kapitala te kompanije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene