Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanje hrvatske tvrtke

Počeli su s 20.000 kuna, a danas proizvode za divove autoindustrije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odavno automobile ne proizvode ljudi, već roboti, a njih, ako niste znali, uglavnom pokreće hrvatska pamet. Mala tvrtka i njezin kreativan tim u Kućan Marofu, pokraj Varaždina proizvode robotski softver za najveće automobilske kompanije svijeta.

Malo varaždinsko predgrađe - za velike pothvate u industriji. Ova tvrtka iz Kućan Marofa smišlja robotiku za velike svjetske proizvođače automobila. 'Mi programiramo kontrolere koji su mozak za automatske proizvodne linije. Dok se ne ugradi takva kontrola u sustav, cjelokupni pogon je hrpa željeza i kilometri kabla', kaže direktor Krešimir Androlić.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

Uz njihovu logistiku sastavljaju se automobili, a sve je krenulo prije 8 godina. 'Firma je osnovana s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, znači čisto moje iskustvo i znanje, i želja da razvijemo nekakav biznis', dodaje Androlić.

VIDEO Pogledajte kako je uspjela ova mlada žena!

Gotovo sve što osmisle izvezu i prodaju na jaka svjetska tržišta. Nekoliko puta tražili su poticaje od države, ali programi nisu prolazili. Jedino su dobili pomoć za zapošljavanje troje novopridošlih ljudi, te ih danas u tvrtki ima ukupno 16.

Milijunski prihodi koje ostvaruju ne dolaze isključivo iz suradnje s proizvođačima automobila. Ovaj tim mladih programera okreće se i drugim tržištima. 'programirala sam za ljekarne, za pohranu podataka, mjerenja temperature. imali smo automatizaciju u metalskoj industriji, i tu, više na domaćem tržištu', kaže inženjerka Martina Kokot.

Robote znaju osmisliti, a plan im je kroz godinu dana ih i izrađivati. Pa tada osim ideje, u svijet izvoziti i gotov proizvod.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene