Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Šuker obećao

Plaće i mirovine bit će isplaćene do Uskrsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaće proračunskim korisnicima i mirovine bit će isplaćene prije Uskrsa, izjavio je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker.

Iako se prije desetak dana govorilo o mogućim problemima u isplati, zahvaljujući dodatnom angažmanu, osigurali smo da proračunski korisnici plaće i umirovljenici mirovine dobiju prije Uskrsa, kazao je Šuker. Napomenuo je da su danas Hrvatskoj pošti proslijeđene zadnje uplate za mirovine, a ne budu li sve isplaćene sutra, bude li potrebe, pošta će i u subotu dostavljati mirovine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" MMF Zauzdavanje inflacije MMF-ovo upozorenje Europi: Moguće su kaotične korekcije cijena stambenih nekretnina

U okviru odluke o davanju suglasnosti Hrvatskim autocestama (HAC) da se za sto milijuna eura zaduži kod Hypo banke, ministar Šuker je istaknuo i kako je ocjena koju je početkom tjedna iznijela Misija MMF-a sigurno utjecala na uvjete tog zaduženja. Kamata tog kredita od 6,99 posto vrlo je povoljna s obzirom na sadašnju situaciju, kazao je Šuker.

MMF bio u redovitim konzultacijama

'Od MMF-a smo dobili recenziju naše politike i rebalansa državnog proračuna koja je vrlo pozitivna", naglasio je i premijer Ivo Sanader napominjući kako Misija MMF-a nije bila u posjetu, jer je Hrvatska tražila pomoć, nego u redovitim godišnjim konzultacijama temeljem članka IV Statuta. Premijer je i danas ponovio kako ne isključuje mogućnost još jednog rebalansa, ali kako tog rebalansa možda i ne bude. To samo znači da smo svjesni potrebe i nužnosti da pratimo kako će se sve odvijati, kazao je.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta istaknuo je kako će HAC kredit od 100 milijuna eura koji će uzeti kod Hypo Alpe-Adria Bank koristiti za osiguranje likvidnosti, odnosno podmirenje obveza, prije svega prema građevinskim tvrtkama. Vlada je danas izmjenom uredbe smanjila naknade za emisiju u okoliš ugljikova dioksida za 30 posto, sa 18 kuna po toni na 14 kuna po toni, a smanjenjem i koeficijenata omogućuje da tvrtke koje više ulažu u zaštitu okoliša mogu računati da će manje plaćati za emisiju ugljikova dioksida.

To znači smanjenje obveza gospodarstvu za oko 70 milijuna kuna, istaknula je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić. Vlada je prihvatila i Saboru na usvajanje uputila Izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u 2008. Ministrica branitelja Jadranka Kosor izvijestila je da su lani ispunjene sve obveze iz Zakona, da je zaposleno više od 10 tisuća branitelja i djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja i u te mjere utrošeno više od 41 milijun kuna. Za stambeno je zbrinjavanje branitelja utrošeno 234 milijuna kuna, dok je ukupno više od 4,2 milijuna kuna dodijeljeno kao jednokratna pomoć socijalno ugroženim braniteljima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene