Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. poručio je da osjeća 'stid i žaljenje' zbog svećeničkog zlostavljanja djece u Irskoj i iskreno se ispričao žrtvama.


'Veoma ste propatili i zbog toga mi je istinski žao', kaže se u pastoralnom pismu bez presedana kojim se Papa obratio zlostavljanima, prenosi Reuters. To će se pismo čitati u svim župama i crkvama diljem Irske.

Vezani članci Snijeg u Grčkoj - 9 Grčki premijer ispričao se zbog nespremnosti države na snježnu oluju: "Iskrene isprike sugrađanima koji su patili mnoge sate" Policajci u Srbiji pjevali četničke pjesme o Vukovaru i Srebrenici Javio se policajac sa snimke slavlja uz četničke pjesme o Vukovaru i Srebrenici: Rekao što će napraviti drugi put

>> Pedofilija je najveći grijeh crkvene strukture

'Iskreno mi je žao', poručio je Papa, zbog zla nanesena generacijama irskih katolika koji su trpjeli 'grešno i zločinačko' zlostavljanje svećenika, redovnika i redovnica. 'Razumljivo je da je vama teško oprostiti ili pomiriti se s crkvom', kaže se u Papinu pismu. 'U njezino ime, ja otvoreno izražavam stid i žaljenje koje svi osjećamo'.

Papa je objavio i početak apostolske vizitacije, službene vatikanske istrage u irskim biskupijama, sjemeništima i crkvenim redovima zahvaćenima tim skandalom. Rekao je da je spreman sastati se sa žrtvama i osobno im na taj način pokazati da razumije njihovu patnju.

Za zlostavljače se Papa poslužio najoštrijim riječima

U pismu irskim vjernicima Papa je osudio irske biskupe zbog 'teške pogreške u prosudbi' kad je u pitanju njihova reakcija na slučajeve pedofilije. Za zlostavljače se Papa poslužio najoštrijim riječima. Rekao je da su oni iznevjerili povjerenje vjernika, osramotili crkvu i sada moraju odgovarati pred 'Svemogućim Bogom i civilnim vlastima', javlja Associated Press.

'Ne skrivajte ništa, otvoreno priznajte svoju krivnju i predajte se zahtjevima pravde', poručio im je Papa.

Njihove nadređene, irske biskupe, Benedikt XVI. osuđuje jer su propustili primijeniti crkveni zakon koji traži strogu kaznu za zlostavljače djece. Među kaznama je čak i izbacivanje iz redova svećenstva. Ali nije ih izričito ukorio zato što nisu policiji prijavili zlostavljanje. Samo je rekao da su učinjene teške pogreške i da oni sad moraju 'nastaviti surađivati s civilnim vlastima'.

'Učinjene su teške pogreške u prosudbi'

'Shvaćam da je teško bilo pojmiti veličinu i složenost toga problema, prikupiti pouzdane podatke i donijeti dobre odluke', napisao je. 'Ali mora se priznati da su teške pogreške u prosudbi učinjene (...) To ozbiljno potkopava vašu vjerodostojnost i djelotvornost'.

U izvještaju irske vlade, tzv. Murphyjevom izvješću, o svećeničkom zlostavljanju djece detaljno je opisano tristo takvih slučajeva od 1975., piše njemačka agencija dpa, koji su sustavno bili prešućeni i zataškani.

Papa je najavio slanje papinskih inspektora u irske biskupije, sjemeništa i među redovnike, ali nije spomenuo konkretne disciplinske mjere protiv biskupa i drugog svećenstva optuženog za prikrivanje pedofilije. Papa Ivan Pavao II. naredio je apostolsku vizitaciju u američkim dijecezama i sjemeništima 2002. godine kada je u toj zemlji eksplodirao skandal o seksualnom zlostavljanju djece.

Pismo je iskrena poruka Pape irskim katolicima

Papin glasnogovornik otac Federico Lombardi rekao je da je pismo 'iskrena' poruka Pape irskim katolicima, a ne birokratski popis mjera. 'To je samo prvi korak jednoga dugačkog procesa', rekao je Lombardi na vatikanskom razgovoru s novinarima u vezi s Papinim pismom.

Novi slučajevi svećeničkog zlostavljanja djece i pedofilije nedavno su se pojavili u Njemačkoj, uključujući i one u prestižnom crkvenom zboru iz Regensburga koji je od 1964. do 1994. godine vodio Georg Ratzinger, Papin brat. Potpredsjednik donjeg doma Bundestaga Wolfgang Thierse pozvao je Papu, negdašnjeg nadbiskupa Muenchena, da se ispriča i za te slučajeve. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju