Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi stečajni plan za Lenac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Vlade, Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata potpisali su sporazum kojim sindikati u ime radnika Brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju prihvaćaju prijedlog novog stečajnog plana, uz dogovorene izmjene tog plana.

Sporazum su jučer potpisali potpredsjednik Vlade Damir Polančec, predsjednik SMH-a Ivo Marjanović i predsjednik HUS-a Ozren Matiješević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspješno okončan posao 'Preuredili' talijanski brod za 16 milijuna eura Slika nije dostupna Plutajuća platforma Brod iz Viktora Lenca spašava meksički zaljev

Dogovorene izmjene predloženog stečajnog plana odnose se na zapošljavanje radnika i isplatu tražbina radnika-vjerovnika. 

U sporazumu je navedeno da se gospodarska djelatnost brodogradilišta, koja je određena stečajnim planom za razdoblje od 2008. do 2010., mora temeljiti na stalno zaposlenim radnicima, a da se tek u nedostatku radnika određenih profila mogu angažirati kooperanti.

Druga se izmjena plana odnosi na tražbine radnika od oko 13 milijuna kuna, koje će im, kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, biti isplaćene odmah nakon završetka stečaja.
Sporazumom je još potvrđeno da će Vlada prodati sve svoje tražbine, osim tražbina Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), zadarskoj Tankerskoj plovidbi i pulskom Uljaniku. 

Država bi zadržala tražbine HFP-a i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te bi nakon završetka stečaja imala ukupno više od 25 posto vlasničkog udjela u Brodogradilištu.

Sindikati i radnici Brodogradilišta Viktor Lenac poduprli su u
sporazumu prodaju dijela državnih tražbina i ulazak Tankerske plovidbe i Uljanika u vlasničku strukturu Brodogradilišta.

U sporazumu je navedeno da su, na osnovi Vladine odluke o prodaji tražbina Ministarstva financija iz veljače ove godine, budući većinski vlasnici brodogradilišta - Tankerska plovidba i Uljanik obvezni zadržati osnovnu djelatnost brodogradilišta i broj zaposlenih, u sljedećih pet godina nakon završetka stečaja.

Dionice Brodogradilišta, koje su u vlasništvu HFP-a, rezervirat će se na pozicijama HFP-a do donošenja odluke o privatizaciji hrvatskih brodogradilišta i uključivanju radnika u taj proces, kako bi se radnicima Viktora Lenca omogućilo sudjelovanje u privatizaciji pod istim uvjetima koje će ostvarivati radnici ostalih brodogradilišta u restrukturiranju, stoji u sporazumu Vlade i dvaju sindikata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene