Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MMF predviđa usporavanje globalnog gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetsko se gospodarstvo usporava, uzdrmano izvanrednim financijskim šokom i još uvijek visokim cijenama energije i roba, a mnoga razvijena gospodarstva su blizu ili ulaze u recesiju, ocijenio je Međunarodni monetarni fond u svom novom izviješću Globalni ekonomski izgledi 2008..

Izvješće objavljeno dva dana uoči Godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, navodi da rast u novim gospodarstvima također slabi nakon godina snažnog rasta, no da će i dalje poticati globalni rast.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zašto Hrvatska u gospodarstvu ima jednu od najnižih stopa rasta u Europi? Slika nije dostupna U Hrvatskoj pad UNCTAD: Globalni oporavak stranih ulaganja

Govoreći na konferenciji za tisak u Washingtonu, glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard naglasio je važnost primjene zajedničkih financijskih i makroekonomskih mjera 'kako bi se zaustavio negativni zamah na više fronti'.

Na financijskoj strani 'to pretpostavlja razvoj sveobuhvatnih programa koji će rješavati sustavne probleme', dok na makroekonomskoj strani znači 'provedbu monetarne i fiskalne politike koja podržava rast i raskida petlju negativnih reakcija između financijskog i realnog sektora', kazao je. 

>> Financijska kriza sve teža, osjeća se i u Hrvatskoj

>> SAD: Cijena dionica pada iako je FED smanjio kamatnu stopu

'S pravom makroekonomskom i financijskom politikom, koje su dostupne, mi možemo izdržati oluju, i očekivati početak oporavka tijekom 2009. godine', istaknuo je Blanchard.

Svjetsko gospodarstvo ulazi u veliko opadanje suočeno s najopasnijim financijskim šokom na zrelim financijskim tržištima od 1930-ih godina, prema izvješću WEO, u kojem je predviđena stopa svjetskog gospodarskog rasta u 2009. godini smanjena na 3.0 posto, ili 0.9 postotaka manje nego u izvješću WEO iz srpnja ove godine.

Slijedom sporog rasta u ostatku 2008. i početku 2009. godine, predviđeni oporavak u drugom dijelu 2009. bit će iznimno postupan u odnosu na ranija mjerila, navodi MMF. Razlog je što se očekuje da će financijski uvjeti ostati vrlo složeni, unatoč pretpostavki da će akcije američkih i europskih vlada uspjeti u stabiliziranju financijskih uvjeta.

'U razvijenim zemljama, kriza je sada vođena silaznom spiralom gubitka povjerenja', rekao je Blanchard.

Učinci se šire na potrošače i poduzeća, koji su do sada bili na udaru i nedavnih visokih cijena nafte i roba, dok se sada očekuje oštar pad potražnje, upozorio je.

Usprkos 'hlađenju' zamaha kod novih gospodarstava, od njih se i dalje očekuje da pruže izvor elastičnosti, zahvaljujući snažnom rastu produktivnosti i poboljšanom političkom okviru. No što bude dulje trajala financijska kriza, veća je vjerojatnost da će i nova gospodarstva biti izložene negativnim učincima, navodi se, među ostalim, u izvješću MMF-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene