Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Cijena dionica pada iako je FED smanjio kamatnu stopu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene dionica na Wall Streetu nastavile su padati unatoč tome što je Američka središnja banka - Federalne rezerve, u koordinaciji s drugim središnjim bankama u svijetu, smanjila svoju referentnu kamatnu stopu za pola postotka.

Na samom početku trgovanja na burzi u New Yorku - NYSE, indeks Dow Jones izgubio je oko 200 bodova, nakon što je u utorak završio s gubitkom od 508 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna WHO: Virus može mutirati SAD: Proglašena zdravstvena kriza zbog svinjske gripe Slika nije dostupna Nova kriza: Rusija prekinula isporuku plina, optužuje Ukrajinu za blokadu

Kako bi ojačao uzdrmano gospodarstvo FED je u srijedu smanjio svoju referentnu kamatnu stopu s 2.0 na 1.5 posto.

U Europi, koja je također teško pogođena financijskom krizom, Bank of England smanjila je svoju ključnu kamatnu stopu na za pola postotka na 4.5 posto, dok je Europska središnja banka svoju kamatnu stopu smanjila na 3.75 posto.

Među ostalim bankama koje su sudjelovale u zajedničkoj akciji, su središnje banke Kanade, Švedske i Švicarske.

Kina je također smanjila svoju ključnu kamatnu stopu po drugi puta u manje od mjesec dana, kako bi potaknula usporeni gospodarski rast zbog globalne kreditne krize. 

>> Financijska kriza sve teža, osjeća se i u Hrvatskoj

'Tempo gospodarske aktivnosti se značajno usporio posljednjih mjeseci. Štoviše, intenziviranje poremećaja na financijskom tržištu vjerojatno će dodatno ograničiti domaću potrošnju, djelomice zbog smanjene mogućnosti kućanstava i poduzeća da dobiju kredite', naveo je FED u priopćenju.

Iako je inflacija ostala visoka, FED vjeruje da su nedavni pad cijena energenata i oslabljeni izgledi za gospodarsku aktivnost, smanjili tu prijetnju gospodarstvu.

Kao dodatnu mjeru, FED je smanjio i kamatnu stopu za hitne posudbe bankama za pola postotka, na 1.75 posto. Zbog kreditne krize banke su znatno povećale korištenje hitnih posudbi kod FED-a. 

Kao odgovor na tu mjeru, komercijalne banke razmjerno će smanjiti svoju primarnu kamatnu stopu za milijune korisnika kredita. Primarna stopa primjenjuje se za kreditne kartice, kredite za automobile, gotovinske i druge kredite.

FED je posljednji puta smanjio svoje kamatne stope u travnju ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene