Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a

Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici G7 održali su telefonsku konferenciju prije otvaranja azijskih burzi jer je zaprijetila eskalacija financijske krize

Najvažniji azijski indeksi su u minusu, pri čemu je S&P azijskih dionica potonuo 2,7 posto, dok je primjerice indeks južnokorejske burze Kospi u minusu čak 7 posto. Investitori sada s nestrpljenjem očekuju sastanak Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed, zakazan za utorak, a sve je više špekulacija da bi monetarni zakonodavci u SAD-u mogli razmotriti uvođenje trećeg kruga kvantitativnog monetarnog popuštanja radi poticanja američkog gospodarskog rasta.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena" Puno skladište Hrvatsko gospodarstvo na respiratoru Gospodarstvo pred kolapsom, a poslodavci očajni: ''Pet tisuća obitelji bit će zahvaćeno ovim mjerama“

'Čini se da zakonodavci globalno kreću u akciju. Početak kupnje talijanskih obveznica mogao bi biti vrlo pozitivan te bi mogao ublažiti strahove investitora oko daljnje eskalacije europskih dužničkih problema. Špekulatori će sada morati dva puta razmisliti o tome da li prodavati talijanske i španjolske obveznice kada znaju da će ECB ići protiv njih“, izjavio je Shane Oliver, strateg pri AMP Capital Investorsu, najvećem australskom društvu za upravljanje fondovima.
A da je i dalje prisutna opća averzija investitora prema riziku, najočitije je na tržištu zlata. Cijena te plemenite kovine danas je dosegnula novu rekordnu razinu do 1.700 dolara za uncu.

Tome je vjerojatno je pridonijelo i pisanje ekonomista i nobelovca Nouriela Roubinija u Financial Timesu. 'Pogrešnom odlukom Standar&Poor'sa da snizi rejting SAD-u u doba tako velikih tržišnih turbulencija i gospodarske slabosti samo povećava šanse od recesije s dvostrukim dnom i još većim proračunskim deficitima. Možemo li izbjeći još jednu tešku recesiju? To bi se jednostavno moglo pokazati nemogućom misijom', smatra Roubini.

G7 umirila financijska tržišta

Skupina G7 obvezuje se na poduzimanje koordinirane akcije radi osiguranja likvidnosti i podrške funkcioniraju financijskih tržišta, stabilnosti i gospodarskom rastu.

Dužnosnici G7 održali su telefonsku konferenciju prije otvaranja azijskih burzi jer je zaprijetila eskalacija financijske krize s obje strane Atlantika. 'Te akcije, zajedno s nastavkom napora radi uspostave financijske discipline omogućit će dugoročnu financijsku održivost. Pozdravljamo dodatne političke mjere koje su najavile Italija i Španjolska radi jačanja financijske discipline i poticanja oporavka gospodarske aktivnosti i kreiranja radnih mjesta', stoji u priopćenju G7.

Skupinu G7 čine SAD, Kanada, Njemačka, Francuska, Italija i Japan. Dužnosnici G7 objavili su i da će se konzultirati i surađivati u vezi akcija na valutnim tržištima u nadolazećim tjednima. 'Prekomjerna volatilnost i nesređena kretanja valutnih tečajeva imaju suprotne učinke na ekonomsku i financijsku stabilnost', navodi se u priopćenju G7.

Između ostaloga, G7 je pozdravio i jučerašnje zajedničko priopćenje Francuske i Njemačke, te Europske središnje banke. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom su priopćenju pozvali da se "što skorije i u potpunosti primijene mjere što su ih najavile" Italija i Španjolska kako bi izašle iz dužničke krize.

Kupnja talijanskih i španjolskih dužničkih papira

'Mora biti shvaćeno ako SAD, Europa i ostala napredna gospodarstva ne ispune svoje odgovornosti te ako nastave i dalje gubiti vrijeme oko sebičnih interesa, da će to ozbiljno omesti stabilan razvoj globalnog gospodarstva', stoji u komentaru People's Daily Europska središnja banka (ECB), pak, u nedjelju navečer sa telefonske konferencije signalizirala je da bi mogla započeti kupnju talijanskih i španjolskih dužničkih papira, dok je američki ministar financija Timothy Geithner izjavio da su obveznice američke vlade snažne kao i prije smanjivanja rejtinga SAD-u od strane agencije Standard& Poor's s AAA na AA+.

No, ništa od toga nije dovoljno da bi ublažilo nezadovoljstvo najvećeg američkog kreditora - Kinu. 'Mora biti shvaćeno ako SAD, Europa i ostala napredna gospodarstva ne ispune svoje odgovornosti te ako nastave i dalje gubiti vrijeme oko sebičnih interesa, da će to ozbiljno omesti stabilan razvoj globalnog gospodarstva', stoji u komentaru People's Daily, kineskog lista koji se smatra glasnikom Komunističke partije Kine.

Cijena zlata čak 1.700 dolara za uncu. Obećanje koordinirane akcije najvećih svjetskih industrijskih sila ojačalo je nade investitora da će ECB agresivno kupovati obveznice Italije i Španjolske, što je pomoglo jutros na azijskim burzama ograničiti negativni utjecaj snižavanje vrhunskog kreditnog rejtinga SAD-u, s AAA na AA+, barem onakav kakvog su se pribojavali zakonodavci i analitičari. (HIna)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene