Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trošite li novac koji nemate?

Kako izbjeći život na dug i kartice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo svaki Hrvat u novčaniku ima barem dvije kartice. I pomoću njih troši novac koji mu, u stvarnosti, ne pripada. A kada peglanje kartica dovede do porasta dugova, izvući se iz problema pravo je umijeće.

Jelena je uspješan model. Kao i sve mlade djevojke, ona se voli dotjerivati i lijepo izgledati. Tim više što priroda njezinog posla to i zahtijeva. No, za to je potreban i poveći bankovni račun. 'Tu su uvijek kreditne kartice, što se toga tiče. Uvijek sam za kreditne kartice iz razloga što jednostavno uvijek dobro dođu', objašnjava Jelena Glišić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaduživanje 'Europo, gotovo je sa životom na kreditnu karticu!' Slika nije dostupna Priznao krivnju Za krađu brojeva kreditnih kartica dobio 20 godina zatvora

Da bi zadovoljila svoje potrebe, u novčaniku nikada nema dovoljno gotovine. Tu nastupaju kreditne kartice. Svejedno je koje su. Bitno je da prolaze. 'Hodam gradom, vidim neku stvar koja je baš ono, to je to što tražim, ali nemam novaca, još 5 min radi. Što ću? Imam kreditnu karticu', dodaje Jelena koja trenutačno ima 3 kartice.

Jelena se trudi koliko može da ne padne u dugove. No mnogi drugi nisu te sreće pa, zapravo, stalno troše novac koji nemaju. A kada se iz minusa požele dovesti makar na nulu to zvuči gotovo nemoguće. Potrebe se često zadovoljavaju upravo kreditnim karticama zbog kojih dugovi i rastu. 'Ako se želimo, primjerice riješiti ovisnosti o alkoholu, ne bi hodali okolo sa bocom vodke. Jednako tako, ako se želimo riješiti ovisnosti od peglanja kartica, najbolje je ne nositi sa sobom karticu i plaćati gotovinom', kaže Sanjin Frlan.

Prema posljednjim statistikama, Hrvati itekako vole kartice, bilo kreditne ili debitne. U Hrvatskoj se broji ukupno više od milijun kartica, od čega 63 posto čine debitne kartice. Bankomata ima 3000, a s njih u prosjeku jedan građanin diže više od 600 kuna na mjesec.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene