Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mladi Amerikanac optužen za krađu milijuna brojeva kreditnih kartica osuđen je na 20 godina zatvora na saveznom sudu u Bostonu, u američkoj saveznoj državi Massachusettsu.


Albert Gonzalez (28), sin Kubanaca iz Miamija, na Floridi, priznao je krivnju u rujnu, a prema dogovoru s tužiteljstvom mogao je dobiti kaznu između 17 i 25 godina zatvora. Optužen je za urotu, informatičku prijevaru i krađu identiteta te se u petak opet mora pojaviti na sudu zbog drugih slučajeva krađe u lancu restorana u New Jerseyju. Od 2006. ukrao više od 130 milijuna brojeva bankovnih kartica.

'Riječ je o najvećem primjeru informatičkog piratstva u američkoj povijesti', rekla je sutkinja Patti Saris osudivši ga na 20 godina zatvora. 'Iako osjećate kajanje i vratili ste milijun dolara koje ste sakrili u vrtu vaših roditelja, moram uputiti poruku, s obzirom na golemu cijenu vašeg kaznenog djela', rekla je. Prije objave presude, mladić je rekao: 'Kriv sam. Znatiželja i zarobljenost (informatikom) nagnali su me da prevarim roditelje i koristim njihovu kuću', rekao je. 'Htio bih zatražiti oprost', dodao je.

Sofistiiciran način provale u mreže trgovina

Vezani članci Slika nije dostupna Španjolske vlasti i FBI razbili računalnu kriminalnu mrežu Slika nije dostupna Ukrali 130 milijuna brojeva kreditnih kartica

Početkom 2006. mladi informatički pirat i njegovi suradnici 'osmislili su sofisticiran način' provale u mreže velikih trgovina i financijskih ustanova kako bi otuđili bankovne podatke njihovih klijenata.

Zatim su ih slali na servere u nekoliko američkih država, ali i u Nizozemsku i Ukrajinu te su pronašli način kako ukloniti tragove u provaljenim informatičkim sustavima. Gonzalez je pristao naknaditi štetu žrtvama nakon zapljene njegove imovine vrijedne više od 2,7 milijuna dolara koju je tako stekao, i to stana u Miamiju, BMW-a, dijamanta kupljenog kod Tiffanyja i satova Rolex. Vratio je i milijun dolara u gotovu novcu koje je zakopao u vrtu svojih roditelja. (Hina)