Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virusom zarazili 13 milijuna računala

Španjolske vlasti i FBI razbili računalnu kriminalnu mrežu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska policija u suradnji s američkim FBI-em raskrinkala je najveću svjetsku računalnu kriminalnu mrežu. Virusom što krade podatke s kreditnih kartica zaraženo je više od 13 milijuna računala, a uhićena su trojica Španjolaca.

Preko takozvane mreže Mariposa ili 'leptir' kriminalci su krali osobne podatke, najčešće bankovne, ulazili u osjetljive stranice, slali spamove. Ugrozili su tisuće tvrtki i više od 40 velikih banaka, a zaražena su računala u više od 190 zemalja. 'U računalu prve osobe koja je uhićena pronađeno je oko 800 tisuća elektroničkih bankovnih podataka i osobnih e-mailova. Pretpostavlja se da su na serveru gdje je sve poslano milijuni podataka. Svi će biti analizirani', izjavio je policajac Juan Salon.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljedice su strašne Stvorili novi virus koji ubija sve koji se zaraze: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno" Ilustracija Budite oprezni Dobijete li ovaj SMS - ne otvarajte ga i ne šaljite ništa: Na perfidan način pokušavaju se dočepati važnih podataka

Policija pretpostavlja da je za mrežu odgovoran jedan manji prekršitelj, a navodno je iznajmljivao mrežu u kriminalne svrhe. Uhićenjima je možda spriječen veliki napad cyber terorizma. 'Među nađenim podacima su Vladine stranice, podaci pravnih organizacija i velikih kompanija kao i privatnih korisnika. To ne znači da moramo paničariti. Moramo izbjeći dramatične scenarije', istaknuo je Jose Antonio Berrocal iz španjolske policije. Mreža je neutralizirana krajem prošle godine i još se ne zna koliko su novca namaknuli. Uz uhićene Španjolce policija se nada uhićenjima i u drugim zemljama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene