Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Španjolska policija u suradnji s američkim FBI-em raskrinkala je najveću svjetsku računalnu kriminalnu mrežu. Virusom što krade podatke s kreditnih kartica zaraženo je više od 13 milijuna računala, a uhićena su trojica Španjolaca.


Preko takozvane mreže Mariposa ili 'leptir' kriminalci su krali osobne podatke, najčešće bankovne, ulazili u osjetljive stranice, slali spamove. Ugrozili su tisuće tvrtki i više od 40 velikih banaka, a zaražena su računala u više od 190 zemalja. 'U računalu prve osobe koja je uhićena pronađeno je oko 800 tisuća elektroničkih bankovnih podataka i osobnih e-mailova. Pretpostavlja se da su na serveru gdje je sve poslano milijuni podataka. Svi će biti analizirani', izjavio je policajac Juan Salon.

Vezani članci Labudovi, ilustracija Potvrđena ptičja gripa, građani u strahu: ''Simptomi su respiratornog karaktera, šmrcanje, kašljucanje i povećana temperatura'' Slika nije dostupna Računalnoj mreži dijagnosticirali shizofreniju!

Policija pretpostavlja da je za mrežu odgovoran jedan manji prekršitelj, a navodno je iznajmljivao mrežu u kriminalne svrhe. Uhićenjima je možda spriječen veliki napad cyber terorizma. 'Među nađenim podacima su Vladine stranice, podaci pravnih organizacija i velikih kompanija kao i privatnih korisnika. To ne znači da moramo paničariti. Moramo izbjeći dramatične scenarije', istaknuo je Jose Antonio Berrocal iz španjolske policije. Mreža je neutralizirana krajem prošle godine i još se ne zna koliko su novca namaknuli. Uz uhićene Španjolce policija se nada uhićenjima i u drugim zemljama.