Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje s visokim dugovima moraju shvatiti da su davno izgubile suverenitet nad svojim gospodarskim politikama, poručio je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.


Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u razgovoru za Financial Times pozvao je države da ne popuste u ulaganju napora za proračunsku konsolidaciju i reforme.

"Napuštanje politike štednje, kao što neki predlažu, uništilo bi ogromne žrtve koje su podnijeli europski stanovnici", odgovorio je Draghi na pitanje o socijalnim tegobama u Španjolskoj i Grčkoj uslijed mjera štednje.

Vezani članci Kako lokalni čelnici upravljaju našim novcem? - 7 Kako su lokalni čelnici upravljali novcem građana? Institut za javne financije objavio veliku analizu, pogledajte tko je najbolji, a tko najgori Trebat će nam godine kako bismo vratili svoju gospodarsku sliku na vrijeme prije pandemije Gospodarstvo budućnosti: Evo čemu se trebamo okrenuti kako bismo pokrenuli hrvatsku ekonomiju

>> Europa dogovorila prvi korak u uspostavi bankovne unije

"Zemlje s visokim dugovima i deficitima moraju shvatiti da su davno izgubile suverenitet nad svojim gospodarskim politikama u globaliziranom svijetu. Zajednički rad orijentiran prema stabilnosti znači povratak suvereniteta", dodao je.

Financial Times je imenovao predsjednika EBC-a za osobu godine jer je dao veliki doprinos u smirivanju financijskih tržišta u eurozoni, ne zanemarivši svoju ulogu u jamčenju stabilnosti cijena.

U četvrtak je Draghi pozdravio dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka eurozone i ocijenio da će on pridonijeti "stabilnoj gospodarskoj i monetarnoj uniji". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook