Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje s visokim dugovima moraju shvatiti da su davno izgubile suverenitet nad svojim gospodarskim politikama, poručio je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.


Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u razgovoru za Financial Times pozvao je države da ne popuste u ulaganju napora za proračunsku konsolidaciju i reforme.

"Napuštanje politike štednje, kao što neki predlažu, uništilo bi ogromne žrtve koje su podnijeli europski stanovnici", odgovorio je Draghi na pitanje o socijalnim tegobama u Španjolskoj i Grčkoj uslijed mjera štednje.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Zdravko Marić o rastu BDP-a: ''Fokus trebamo staviti na uvoznu ovisnost kako bi ona bila što manja'' Slika nije dostupna 'Znači li ovo da Banske dvore ne brine što bismo zbog proračunske rupe mogli imati problema?'

>> Europa dogovorila prvi korak u uspostavi bankovne unije

"Zemlje s visokim dugovima i deficitima moraju shvatiti da su davno izgubile suverenitet nad svojim gospodarskim politikama u globaliziranom svijetu. Zajednički rad orijentiran prema stabilnosti znači povratak suvereniteta", dodao je.

Financial Times je imenovao predsjednika EBC-a za osobu godine jer je dao veliki doprinos u smirivanju financijskih tržišta u eurozoni, ne zanemarivši svoju ulogu u jamčenju stabilnosti cijena.

U četvrtak je Draghi pozdravio dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka eurozone i ocijenio da će on pridonijeti "stabilnoj gospodarskoj i monetarnoj uniji". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook