Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'B' umjesto 'M'

'Debeli prst' skoro srušio Wall Street

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Debeli prst' je odgovoran na mini-pad burze u New Yorku. Naime, jedan je trader greškom umjesto 'm' za milijun, pritisnuo 'b' za milijardu zbog čega je burza u trenu 'pala' za trilijune dolara.

Računalna rasprodaja uslijed najobičnijeg tipfelera uzrokovala je jedan od najturbulentijih dana u povijesti Wall Streeta te u manje od pola sata dovela do pada industrijskog indeksa Dow Jonesa od gotovo 1000 bodova, odnosno gotovo desetine njegove vrijednosti . To je najveći dnevni pad u povijesti njujorške burze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjivost burze Greška u algoritmu uzrok katastrofalnog pada na Wall Streetu Slika nije dostupna Wall Street Pad dionica nakon izvješća o rastu nezaposlenosti

 

Indeks se do kraja trgovanja oporavio za oko dvije trećine tog iznosa, no Wall Street je zabilježio još jedan 'crni četvrtak' jer je u pitanju bio najveći dnevni gubitak od veljače prošle godine. Munjeviti pad indeksa je oborio vrijednost većine dionica te je sledio ulagače.

'Današnji me dan… gotovo izbacio iz stolca. U jednom sam trenutku pomislio sam da smo izgubili kontrolu', izjavio je Jack Ablin, voditelj investicijskog odjela Harris Private Bank iz Chicaga.

Nitko ne zna što se točno dogodilo osim da je 'pogrešno trgovanje' pokrenulo automatsku rasprodaju. Financijska TV mreža CNBC tvrdi da imaju snimku tradera, koji je trgujući dionicama Proctera and Gamblea, na svojoj tipkovnici pritisnuo 'b' umjesto 'm', odnosno da je umjesto željene prodaje dionica u iznosu od 16 milijuna dolara, objavio prodaju dionica u iznosu od 16 milijardi, što je pokrenuo masovnu rasprodaju 'širom tržišta'.

No, njujorška burza još uvijek nema službeno priopćenje o slučaju. Tek tvrde da nije bilo nikakve greške u računalnom sustavu te da su svi sudionici burze obavili razgovor s komisijom koja nadgleda regularnost transakcija.

Štogod pokrenulo masovnu rasprodaju, automatski računalni sustav zabilježio je gubitke. Prodaja je vodila do još veće prodaje, cijene su padale, a trgovci su pokušavali konsolidirati cijene.

'Izgledalo je kao da su strojevi preuzeli igru. Kao da uopće nije bilo ljudske interakcije', kaže Charlie Smith, voditelj investicijskog odjela Fort Pitt Capital Groupa. 'Znali smo da se automatsko trgovanje može oteti kontroli i mislim da se dogodilo upravo to'.

Izgledalo je kao da su strojevi preuzeli igru Tržište je već bilo nestabilno zbog straha da će grčka dužnička kriza omesti oporavak svjetskog gospodarstva. Traderi su gledali televizijske izvještaje s nemirnih grčkih ulica, Dow je bilo 2000 bodova u minusu kad je, ni dva sta prije zatvaranja burze, krenula masovna rasprodaja.

Beskrvna lica prisutnih samo su bespomoćno gledala kako se na monitorima neprestano izmjenjuju sve lošiji i lošiji brojevi, koji su značili nevjerojatne gubitke i 'financijski potop'.

Mnogi profesionalni investitori koriste računalni programe za kupovinu i prodaju velikih količina dionica. Ti programi koriste matematičke modele koji traderima daju najveću moguću cijenu za njihove dionice Često su ti programi 'pomaknuti unaprijed', kako bi računala mogla u realnom vremenu pratiti kretanje tržišta.

Kada burzovni indeks padne za veliki iznos, računala mogu automatski pokrenuti veliku rasprodaju na tržištu. A računala mogu reagirati tako brzo da cijene, a onda i indeksi, prodaju brzinom viđenom u četvrtak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene