Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush i Scheffer o proširenju NATO-a na summitu u Bukureštu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u petak su u Bijeloj kući razgovarali o glavnim temama predstojećeg summita NATO-a u Bukureštu, uključujući i odluku o pozivu Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji u članstvo, te također o misiji NATO-a na Kosovu, u Afganistanu, obrani od projektila i drugim pitanjima.

Predsjednik Bush, potvrdio je svoje sudjelovanje na summitu u Bukureštu od 2. do 4. travnja, te izrazio nadu da će Scheffer na summitu izvijestiti da su Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunile obveze iz programa MAP - priprema za članstvo u NATO-u, kako bi 26 članica saveza moglo glasovati o njihovom ulasku u članstvo.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

"Radujem se da ćemo od vas dobiti procjenu o napretku te tri zemlje, prije nego što glasujemo o proširenju", rekao je Bush nakon razgovora sa Schefferom.

Američki je predsjednik naglasio da "jako cijeni ulogu NATO-a u osiguravanju stabilnosti na Balkanu".

Scheffer je kazao da Hrvatska, Makedonija i Albanija "trebaju nastaviti s reformama", dodajući kako "karte još nisu potvrđene, ali da će proširenje NATO-a biti na dnevnom redu summita u Bukureštu".

Bush i Scheffer izrazili su očekivanje da će do summita biti riješen spor između Makedonije i Grčke oko imena, zbog kojeg Atena prijeti vetom na makedonsko članstvo u NATO-u, potvrdio je glavni tajnika Saveza.

Na tribini o misiji ISAF-a u Afganistanu, koju je održao u organizaciji Brookings instituta u Washingtonu, Scheffer je rekao da kako je "uvjeren u postizanje konsenzusa" 26 članica NATO-a u Bukureštu oko poziva u članstvo Hrvatske i druge dvije zemlje.

"Očekujem produktivan i pozitivan summit za regiju" jugoistočne Europe, naglasio je Scheffer. Međutim, napomenuo je da "pozivnice još nisu potvrđene i da nema automatizma" i da kandidati trebaju nastaviti reforme.

Odgovarajući na pitanja novinara, Scheffer je istaknuo da je "Hrvatska na pravom putu" i da daje izvanredan doprinos u u Afghanistanu, zajedno s drugim zemljama u misiji ISAF-a, istučući kako "Hrvatska jedna od zemalja, koja kao kandidat za NATO, pokazuje da može biti 'izvoznik' sigurnosti, a ne samo korisnik", što je nazvao vrlo značajnim kriterijem kod ocjenjivanja spremnosti za članstvo.

Bush i Scheffer, razgovarali su i o ulozi NATO-a na Kosovu, gdje njegovih 16.000 vojnika "štiti sve Kosovare, Albance i Srbe, kako bi Kosovo imalo budućnost", rekao je glavni tajnik.

Dvojica čelnika izrazili su predanost uspjehu misije NATO-a u Afganistanu, a Scheffer je najavio njezino jačanje po broju vojnika, opremi ali i po smanjivanju ograničenja koje zemlje nameću svojim kontigentima.

Na summitu NATO-a će se, po najavama dvojice čelnika, raspravljati o misijama NATO-a u Afganistanu i na Kosovu, sustavu obrane od projektila u istočnoj Europi, te o modernim izazovima kao što su energetska sigurnost obrana od tzv.'cyber' napada i drugo.

Summit NATO održava se od 2. do 4. travnja, a na dan njegova završetka predsjednik Bush bi iz Bukurešta trebao doputovati u kraći službeni posjet Hrvatskoj, neslužbeno se doznaje iz diplomatskih izvora u Washingtonu.

Predsjednik Bush bi u Hrvatskoj trebao provesti "dobar dio dana" i sastati se s najvišim hrvatskim dužnosnicima kazao je jedan diplomatski izvor, tražeći da ostane neimenovan.

S američke strane još nema najave tog posjeta, a u press uredima Bijele kuće i State Departmenta je navedeno da se državni posjeti predsjednika ne komentiraju dok nisu službeno objavljeni.

Očekuje se da će Bijela kuća do sredine idućega tjedna najaviti putovanje predsjednika Busha na summit NATO-a u Bukurešt i u prateće državne posjete, uključujući i posjet Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene