Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poticanje prodaje stanova

Banke smanjuju kamate na stambene kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije vodeće hrvatske banke Privredna i Zagrebačka najavile su spuštanje kamata na kredite. Stambeni krediti trebali bi biti niži za oko 1 postotni poen.

Čak 10 tisuća novosagrađenih stanova i dalje zjapi prazno. Kupci kao glavne nedostatke ističu još uvijek preskupe kvadrate te iznimno visoke bankovne kamate na stambene kredite no od 1. svibnja bi iz banaka trebale stići dobre vijesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija dogovor s Vladom Rastu kamate na štednju: Doznali smo što planiraju banke Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje

>> Stanovi neće pojeftiniti - zbog državnih nameta!

Privredna banka za tada najavljuje pad kamata na stare i nove kredite od 0,25 postotnih poena. Najpovoljniji stambeni kredit imao bi kamatu od 4,99 posto. Zagrebačka banka ponudila je kredite od 4,5 posto za stanove koje subvencionira država. Očekuje se reakcija ostalih banaka.

Postavlja se pitanje može li ovo snižavanje kamata potaknuti stagnaciju u stanogradnji.

'To će svakako potaknuti građane na podizanje kredita ali to nije jedini problem. Banke ne ulaze u nove investicijske cikluse misleći da ako ne financiraju nove projekte da će na taj način prodati fond stanova iz prijašnjih projekata što je totalno pogrešna pretpostavka', kaže Ana Živković, agentica za prodaju nekretnina.

 

Nižim kamatnim stopama svakako je pridonijelo i više novca u opticaju HNB je početkom tjedna bankama otpustio 6 cijelih 3 milijarde kuna.

Potez Rohatinskog je zakasnio

'Potez guvernera Rohatinskog je dobrodošao ali s veliki zakašnjenjem', objašnjava Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata.

Da se ne bi gubila nova radna mjesta sindikati očekuju još veći pad kamata i za građane i za poduzetnike. 'Mora se dovesti na razinu kakve vladaju u zemljama iz kojih banke dolaze ovdje kod nas je to više od dvostruko veće', ističe Matijašević.

Hrvatsko gospodarstvo još uvijek čeka onaj pravi zamašnjak koji bi ga pokrenuo s mrtve točke a banke kojima je vidjeli smo dobro išlo i u krizi svakako su jedan od najbitnijih kotačiča u tom procesu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene