Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najava iz HNB-a

Ako vam povise kamatu, moći ćete besplatno promijeniti banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako banka građanima podigne kamatu na kredit, oni će moći izabrati refinanciranje kod druge banke, bez naknade za prijevremeno zatvaranje postojećeg kredita, najavio je Boris Vujčić.

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegov tim na početku su se mandata odlučili pozabaviti upravo unapređenjem zaštite potrošača, a fokusirat će se na područje promjenjivih kamatnih stopa, piše Poslovni.hr. Naime, građanima koji podižu kredite upravo su problem varijabilne kamatne stope.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ŠTEDIŠE MOGU BITI MIRNI Plenković: ''Nema potrebe da više itko podiže sredstva jer Sberbank je sada dio HPB-a'' Slika nije dostupna VUJČIĆ UZNEMIRIO PREMIJERA Plenković: ''Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita. Ako nešto misli o tome neka nam priopći''

Nova pravila na kojima se radi predviđaju da će građani, ukoliko im se poveća kamata na kredit, u roku od tri mjeseca postojeći kredit moći premjestiti u drugu banku, bez naknade penala za zatvaranje prvobitnog kredita prije ugovorenog roka.

>> Evo koji izazovi čekaju guvernera Vujčića!

Naime, upravo su troškovi penala prijevremenog zatvaranja kredita građanima sužavali mogućnost izbora. 'To je najbolji način da se zaštite korisnici kredita i da se istodobno potakne konkurencija među bankama, koje će morati dvaput razmisliti prije nego što posegnu za korigiranjem kamatnih stopa', kazao je izvor blizak središnjoj banci, piše Poslovni.hr.

'Kompeticija je dobra. Kompeticija daje ljudima priliku da izaberu i onda isto daje priliku da banke i bankari ne mogu samo reći, e sad ćeš ti plaćati ovo! Ti možeš ić lijepo negdje drugdje', komentirao je jedan građanin novu mogućnost.

Drugi korak HNB-a, u sklopu unaprijeđenja zaštite potrošača, bit će propisivanje tzv. dobre poslovne prakse vezano uz opće uvjete poslovanja banaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene