Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje rušenje objekata

Plenković žestoko udario po opoziciji: "Njihov potez je nemoralan, HDZ nikad to ne bi napravio"

Premijer Andrej Plenković poručio je u subotu da je oporba rušenjem kvoruma u Saboru, zbog čega nije izglasan Zakon o obnovi, bezobrazno okrenula leđa ljudima na Banovini kao i da takav presedan "HDZ nikada ne bi napravio".

Premijer Andrej Plenković je posjetio Petrinju. Sudjelovao je na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa. Pozitivnim je ocijenio što je na području instalirano preko 1025 mobilnih stambenih jedinica, a na struju spojen 1061 objekt.

"Posebno je važno da danas počinju radovi na uklanjanju oštećenih objekata, onih koji su neuporabljivi i za koje su statičari procijenili da se moraju srušiti", rekao je Plenković.

"Žao mi je što je, zahvaljujući rušenju kvoruma, jučer propušteno donošenje Zakona o obnovi. Stručnjaci na terenu danas koriste sporiju proceduru koju imaju. Oporba je jučer propustila poslati poruku podrške ljudima na Banovini, suprotno tome oni su im bezobrazno okrenuli leđa odlaskom na način da nisu držali kvorum, ne samo da nisu usvojili Zakon o obnovi nego nisu izglasali ni isključivi gospodarski pojas ni Nacionalnu razvoju strategiju i pokazuju jedan nevjerojatan stupanja destruktivnosti u političkom životu i jednu veliku dozu političke nekulture", dodao je Plenković.

Ističe i da bi širenjem primjene Zakona o obnovi na Sisačko-moslavačku županiju procedure bile jednostavnije i brže te bi omogućile državi pokretanje mehanizama za obnovu.

"Nemoralan potez oporbe"

"To je nemoralan potez oporbe. Nedržati kvorum ako znaju da je jedan zastupnik u bolnici", naveo je Plenković aludirajući na HDZ-ovog zastupnika Miroslava Tuđmana koji je u bolnici. "Mi nismo o tome govorili, no Sabor je mali, svi dobro znaju što se u njemu zbiva. Pitanje odgovornosti je na oporbi", dodao je.

"Teret odgovornosti je na oporbi", poručio je Plenković nazivajući inicijativu oporbe o HGK nepotpunom, nedostatnom, demagoškom, populističkom i prepisanom, a sam Most čiji je to prijedlog predvodnicima populizma, demagogije, destruktivnosti, antieuropejstva i antimanjinske politike.

Plenković je kritizirao i SDP jer se nitko od lokalnih čelnika Omišlja nije pojavio na otvaranju strateškog projekta LNG terminala na Krku.

"Jučerašnji dan je trebao imati četiri točke, Zakon o obnovi, koji nije donesen zbog oporbe, proglašenje IGP-a, koji nije proglašen zbog oporbe, usvajanje Nacionalne razvoje strategije, koja nije donesena zbog oporbe, i otvaranje LNG terminala na Krku na koji se predstavnici lokalne vlasti nisu udostojili doći", rekao je Plenković dodavši da je cijela situaciji enorman presedan u političkoj kulturi Hrvatske te da HDZ to nikad ne bi napravio.

"Nitko nije mislio da je oporba toliko niska i toliko nemoralan, da je u stanju to napraviti, tu nema ničega, nema fer playa, pristojnosti ni kulture, razina ispod svih kriterija političkog i javnog angažmana", ocijenio je Plenković.

Pitao oporbu misli li pomoći Banovini

Na upit kada će biti izglasan Zakon o obnovi premijer je lupkajući po govornici uputio novinare da pokucaju na vrata oporbenih zastupnika i pitaju ih "Gospodine Grbin, Petrov, Škoro mislite li pomoći Banovini?".

Ponovio je i da je parlamentarna većina čvrsta i stabilna bez obzira što postoje neke teme oko kojih postoji načelno različito stajalište. Kazao je da je potrebno reformirati HGK ali ne i rušiti instituciju koja ima tradiciju od preko 160 godina. "To bi bilo kao da skinete gume s auta i kažete neka vozi, to je demagogija i populizam", rekao je.

"HDZ to nikad ne bi napravio. Da je ne znam kakva situacija, nikad ne bi izašli iz Sabora. To se ne radi, to je nepisana kultura. Nitko nije mislio da je oporba toliko niska i toliko nemoralna da bi takvo što napravila", istaknuo je Plenković.

Navodi da bi, bude li oporba bila u Saboru, zakon mogao biti donesen već idući tjedan.

Pročitajte i ovo Provjereno: Priča o potresu i ljubavi - 3 Priča s razrušene Banije Njihova ljubav u starosti jača i od potresa. Stevo je čekao svoju Božicu 19 godina: "Bila je tuđa, ali sam mislio - bit će i moja"

Pokrenuta inicijativa za izgradnje nove autoceste

Sisačko-moslavačkoj županiji poručio je da će u ponedjeljak biti održan sastanak kako bi se ubrzale radnje za financiranje prometnog povezivanja te županije  s ostatkom Hrvatske. 

 

"Bit će održan sastanak ministar prometa i financija s predstavnicima HAC-a. Pokrenuli smo inicijativu da se ubrzaju radnje i osiguraju sredstva pa raspiše natječaj za početak autoceste od Lekenika do Siska. Smatramo da je to projekt koji sada mora postati prioritetan", objasnio je Plenković i dodao da će se time Vlada baviti u okviru revitalizacije i gospodarsku aktivnost na tom području.

Poduzetnike pozvao na strpljenje

Na upit novinara o ugostiteljima i vlasnicima teretana koji su negativno reagirali na produžavanje mjera, apelirao je da budu još malo strpljivi.

"Nije nikome od nas zadovoljstvo onemogućavati nekome da radi. Političke volje nema nigdje. Ni u Njemačkoj, Francuskoj ili Sloveniji. Pogledajte mjere i brojke u Europi, nove sojeve, nove restriktivne mjere koje su puno strože od onih u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

"Podsjećam javnost na pitanja otprije mjesec i pol dana kad su nas pitali kad ćemo sve zatvoriti. Sad smo došli u situaciju kad su brojke smanjene pa odmah dolazimo na situaciju da se vratimo na širokopojasno otvaranje. To ne bi bilo mudro. Dođe li do novog razbuktavanja epidemije, došlo bi do novog zatvaranja. Cilj nam je proći zimske mjesece koji su najgori za širenje epidemije", istaknuo je Plenkvoić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIKUPLJENO VIŠE OD 45 MILIJUNA KUNA Crveni križ objavio kako i gdje građani mogu zatražiti financijsku pomoć za obnovu od potresa

"Apeliram na njihovo strpljenje i razumijevanje. Nismo mi sretni što oni ne mogu raditi. Ako 15. veljače situacija bude puno bolja i ako procijenimo da se može nešto napraviti, mi ćemo nešto napraviti", najavio je Plenković i dodao kako Vlada stalno balansira između zdravstvene zaštite građana, gospodarstva i financijske situacije.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene