Dok se zemlja u Mečenčanima spušta u rupe, u Brestu se diže u bunarima. Umjesto vode nakon potresa imaju pijesak, pa mole da ih se u 2021. godini priključi na vodovod. Gradišćanski Hrvati simbolično su donijeli kruh u Majur, a da su znali, donijeli bi i vode Brestu jer kažu - Hrvatska ih je zadužila prije 10 godina.

Galerija


U Mečenčanima zemlja ponire, u Brestu izvire. "Nakon potresa bunar je rigao ovaj mulj, ovo je sve iz bunara izašlo, bila je mutna voda i pustio sam kantu, vidio da kanta ne ide dolje i nakon tri-četiri dana voda je nestala, a mulj je ostao", rekao je Jozo Ljubičić iz Bresta.

Vezani članci Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 1 Solidarna i Rotary planiraju na Banovini sagraditi 11 protupotresnih kuća: Mogu izdržati potres jači od sedam stupnjeva po Richteru Hitna pomoć, ilustracija Užas u Petrinji: Radnik pao sa skele visoke šest metara na beton, zadobio ozlijede opasne po život

Petnaest oštećenih kuća duž Brestovskog rasjeda nikad nije dobilo vodovod pa sada imaju - zemljovod. "Mi vam se sad snalazimo svakako, nosimo vodu, kupamo se gdje stignemo", kaže Andrea Pereković iz Bresta. Ljubičić kaže da je možda i vrijeme da dobiju vodu. "Hm, sumnjam. Toliko dugo ta voda dolazi da su je mogli dovesti i s Aljaske", kaže.

Stjepan Cvitkušić misli da bi i ministar Tomo Medved mogao do sela da malo "primiri stanovništvo". Kaže da je bio kada su se otvorile prve rupe. U međuvremenu, dobri ljudi donose pomoć.

Nisu Gradišćanski Hrvati i Mađari s Balatona zaboravili da im je Hrvatska dijelila pomoć prije 7 mjeseci nakon požara, a prije 10 godina nakon eksplozije. "Da znate da smo vam pravi prijatelji i da možete na nas računati i u budućnosti", rekao je potpredsjednik mađarskog parlamenta Hende Csaba Károly prilikom posjete mjestu. 

"I kada se dogodila ova nevolja prva nam je misao bila, kako vam pomoći jer smo dobili vašu pomoć prije 10 godina", rekao je parlamentarni zastupnik Fenyesi Zoltán Mihály.

Mađari su već drugi put u Majuru s devet kombija. Obnovit će školu u Petrinji i crkvu u Žažini.

Više pogledajte u videoprilogu.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr