Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ IZ MAĐARSKE

Mečenčani u strahu od rupa, a stanovnicima Bresta iz bunara izvire mulj: "Toliko dugo ta voda dolazi da su je mogli dovesti i s Aljaske"

Aktualno Galerija Oštećenja na crkvi u Zažini nakon potresa Oštećenja na crkvi u Zažini nakon potresa Foto: DNEVNIK.hr Gradišćanski Hrvati došli pomoći u općinu Majur Gradišćanski Hrvati došli pomoći u općinu Majur Foto: DNEVNIK.hr Rupe u zemlji od potresa - 3 Rupe u zemlji od potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rupe u zemlji od potresa - 1 Rupe u zemlji od potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rupe u zemlji od potresa - 2 Galerija 1/5 >>
Dok se zemlja u Mečenčanima spušta u rupe, u Brestu se diže u bunarima. Umjesto vode nakon potresa imaju pijesak, pa mole da ih se u 2021. godini priključi na vodovod. Gradišćanski Hrvati simbolično su donijeli kruh u Majur, a da su znali, donijeli bi i vode Brestu jer kažu - Hrvatska ih je zadužila prije 10 godina.

U Mečenčanima zemlja ponire, u Brestu izvire. "Nakon potresa bunar je rigao ovaj mulj, ovo je sve iz bunara izašlo, bila je mutna voda i pustio sam kantu, vidio da kanta ne ide dolje i nakon tri-četiri dana voda je nestala, a mulj je ostao", rekao je Jozo Ljubičić iz Bresta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza" Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

Petnaest oštećenih kuća duž Brestovskog rasjeda nikad nije dobilo vodovod pa sada imaju - zemljovod. "Mi vam se sad snalazimo svakako, nosimo vodu, kupamo se gdje stignemo", kaže Andrea Pereković iz Bresta. Ljubičić kaže da je možda i vrijeme da dobiju vodu. "Hm, sumnjam. Toliko dugo ta voda dolazi da su je mogli dovesti i s Aljaske", kaže.

Stjepan Cvitkušić misli da bi i ministar Tomo Medved mogao do sela da malo "primiri stanovništvo". Kaže da je bio kada su se otvorile prve rupe. U međuvremenu, dobri ljudi donose pomoć.

Nisu Gradišćanski Hrvati i Mađari s Balatona zaboravili da im je Hrvatska dijelila pomoć prije 7 mjeseci nakon požara, a prije 10 godina nakon eksplozije. "Da znate da smo vam pravi prijatelji i da možete na nas računati i u budućnosti", rekao je potpredsjednik mađarskog parlamenta Hende Csaba Károly prilikom posjete mjestu. 

"I kada se dogodila ova nevolja prva nam je misao bila, kako vam pomoći jer smo dobili vašu pomoć prije 10 godina", rekao je parlamentarni zastupnik Fenyesi Zoltán Mihály.

Mađari su već drugi put u Majuru s devet kombija. Obnovit će školu u Petrinji i crkvu u Žažini.

Više pogledajte u videoprilogu.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene