Uhvaćen bjegunac s liste najtraženijih (Screenshot: Eumostwanted.eu)
Uhvaćen bjegunac s liste najtraženijih (Screenshot: Eumostwanted.eu)

Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska) u suradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad uspio je locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, Bojana Dragičevića (1981.) koji je u četvrtak uhićen na području Novog Sada.


Tridesetosmogodišnji Bojan Dragičević je 2005. godine u manje od mjesec dana, sa supočiniteljima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred bijela dana, s plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i vješto se skrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhićen u Bosni i Hercegovini i izručen u Republiku Hrvatsku.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Pixsell, Marko Lukunić) Vožnja iz pakla od Karlovca do Zagreba: Pozvao taksi, vozaču prijetio oštrim predmetom i opljačkao ga Zagrebačka policija traži muškarce s fotografije (Foto: PU zagrebačka) - 7 Prepoznajete li nekoga od trojice muškaraca s fotografije? Policija ih povezuje s razbojništvom u centru Zagreba

Zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca te je upućen na izdržavanje kazne u Kaznionicu Lepoglava. Nakon godinu i pol dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istoga dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu.

U travnju 2014. godine premješten je iz Kaznionice Lepoglava u Zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora iz kojeg je nakon samo četiri mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu. Ovaj bjegunac se nalazio se European most wanted listi od 2016. godine, odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Europe, s obzirom da se radilo, kako je navedeno, o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

Od 2014. godine aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska suradnja s FAST jedinicom Republike Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te FAST jedinicama Republike Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, Nizozemske i US Marshals Service, a s ciljem lociranja i njegovog uhićenja.

Operativnom policijskom suradnjom i pravovremenom razmjenom informacija prikupljena su saznanja da bi se Dragičević mogao skrivati na području Republike Srbije ili Bosne i Hercegovine. Razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja Dragičević je lociran na području Republike Srbije, gdje je i uhićen.