Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trovanje u Osijeku

Za vrijeme tuširanja otrovala se plinom iz bojlera, policija ponovno upozorava građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak ujutro 41-godišnja Osječanka tijekom tuširanja otrovala se plinom u kupaonici, javlja policija.

U ponedjeljak oko 8:50 u Ivanovačkoj ulici u Osijeku 41-godišnja hrvatska državljanke iz Osijeka tijekom tuširanja u kupatilu otrovala se plinom. Očevidom je utvrđeno da je zbog neispravnosti dimnjaka došlo do povrata ugljikova monoksida u prostor kupaonice i trovanja 41-godišnjakinje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Ilustracija Preporuke za sigurniji dom Hladno vrijeme nosi opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljikovim monoksidom: Policija objavila savjete za građane

Ozlijeđenoj 41-godišnjakinji pružena je liječnika pomoć u Kliničkoj bolnici u Osijeku, a nadležnom državnom odvjetništvu bit će podneseno posebno izvješće.

Policija upozorila građane

Policija upozorava građane da je plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri, kondenzacijski bojleri) obvezno servisirati, i to kod ovlaštenih stručnih servisera. Time se povećava sigurnost i racionalizira potrošnja goriva. Pritom je potrebno poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala.

Upozoravaju na preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala. Njih treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. Savjete dimnjačara potrebno je provesti bez odlaganja. Osim toga, potrebna su redovita čišćenja ventilacijskih dovoda i odvoda zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Iz policije pozivaju građane da provjere je li dimnjak ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno te postoji li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivi materijal. Također, potrebno je voditi računa o tome da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala. Pepeo iz ložišta ne smije se odlagati na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Potrebno je provjeriti i jesu li električne grijalice i žarulje koje se koriste za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala te je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, kao i postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese.

Iz policije pozivaju i da se provjeri je li eventualna rekonstrukcija ili dogradnja plinskih instalacija prijavljena ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru te nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline - peći na kruta goriva, radijatora i slično.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene