Plinski bojler, ilustracija (Foto: Pixsell,Robert Anic)
Plinski bojler, ilustracija (Foto: Pixsell,Robert Anic) Foto: Pixsell,Robert Anic

U ponedjeljak ujutro 41-godišnja Osječanka tijekom tuširanja otrovala se plinom u kupaonici, javlja policija.


U ponedjeljak oko 8:50 u Ivanovačkoj ulici u Osijeku 41-godišnja hrvatska državljanke iz Osijeka tijekom tuširanja u kupatilu otrovala se plinom. Očevidom je utvrđeno da je zbog neispravnosti dimnjaka došlo do povrata ugljikova monoksida u prostor kupaonice i trovanja 41-godišnjakinje.

Vezani članci Netko je otrovao mačke u centru Zadra - 2 Mučni prizori: Netko je otrovao mačke u centru Zadra, pozvana policija, prijava DORH-u Tragedija u Posušju - Preminulo osmero mladih ljudi - 4 Otkriveno zašto je stradalo osmero mladih kod Posušja: Koban je bio jedan prozor...

Ozlijeđenoj 41-godišnjakinji pružena je liječnika pomoć u Kliničkoj bolnici u Osijeku, a nadležnom državnom odvjetništvu bit će podneseno posebno izvješće.

Policija upozorila građane

Policija upozorava građane da je plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri, kondenzacijski bojleri) obvezno servisirati, i to kod ovlaštenih stručnih servisera. Time se povećava sigurnost i racionalizira potrošnja goriva. Pritom je potrebno poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala.

Upozoravaju na preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala. Njih treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. Savjete dimnjačara potrebno je provesti bez odlaganja. Osim toga, potrebna su redovita čišćenja ventilacijskih dovoda i odvoda zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Iz policije pozivaju građane da provjere je li dimnjak ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno te postoji li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivi materijal. Također, potrebno je voditi računa o tome da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala. Pepeo iz ložišta ne smije se odlagati na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Potrebno je provjeriti i jesu li električne grijalice i žarulje koje se koriste za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala te je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, kao i postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese.

Iz policije pozivaju i da se provjeri je li eventualna rekonstrukcija ili dogradnja plinskih instalacija prijavljena ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru te nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline - peći na kruta goriva, radijatora i slično.