Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nekoliko nesreća na moru jučer je spašeno više osoba, a na plaži u Loparu na otoku Rabu pronađeno je tijelo 74-godišnjeg njemačkog turista čiji je nestanak prijavila supruga nakon što se nije vratio s plivanja.


O jučerašnjim akcijama traganja i spašavanja na moru danas je izvijestila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koja ih je koordinirala u suradnji s lučkim kapetanijama, pomorskom policijom i drugim nadležnim službama.

Vezani članci Dnevnik iz Rijeke Pogledajte tko je ulazio u auto kroz gepek, tko najviše voli slušati radio i tko bi uvodio kazne. Zbog jednog nam je kandidata zamalo stalo srce Nismo zaboravili - Rijeka, lokalni izbori 2017. Psovke i uvrede zbog EPK-a, godine života u smradu i Titov brod koji nikako da se obnovi... Što su Riječanima obećavali prije četiri godine, a što je doista ispunjeno

Središnjica je u 17.43 sati zaprimila dojavu da je iz lokalnoga hotela u Loparu Njemica prijavila da joj je suprug s plaže drugog hotela otišao plivati u 16 sati i da se do tada nije vratio. Nakon što je pomorska policija plovilom pretražila područje lokalnih plaža, u 19.50 sati pristigla je dojava da je pronađeno muško truplo u području nestanka. Utvrđeno je da je riječ o traženome njemačkom državljaninu, a policija je počela očevid.

TRAGEDIJA NA MREŽNICI Utopio se pokušavajući spasiti prijatelja

Na brodici koja je jučer oko 9.30 sati ostala u kvaru nedaleko od Čiova bilo je petero neozlijeđenih članova posade, od toga dvoje malodobne djece, svi hrvatski državljani, te su djelatnici trogirske lučke kapetanije zbog približavanja nevere brodicu uzeli u tegalj do Okruga Donjega na Čiovu, kamo su pristali u 10.12 sati, čime je ta akcija uspješno okončana.

Pomoć za uplovljavanje u hvarsku luku zatražio je u 10.48 sati hrvatski nautičar koji je tijekom plovideb brodicom ozlijedio prst na ruci, pa više nije mogao upravljati plovilom. Splitska Lučka kapetanija je, u suradnji s hvarskom ispostavom, organizirala prihvat ozlijeđenoga nautičara na službeno plovilo, na poziciji oko 300 metara od hvarske luke. Već su ga u 11 sati iskrcali u Hvaru gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Slijedeće dvije akcije dogodile su se jučer uzastopno na dubrovačkome plovnom području. Prva akcija počela je u 15.50 sati kada je dojavljeno da se zbog jakog nevremena na Lopudu nasukala manja brodica. Na plovilu, koje je nailaskom jakoga neverina oštećeno za daljnju plovidbu, bilo je četvero neozlijeđenih hrvatskih državljana, dvoje članova posade u dobi od 18 i jedno od 17 godina te 7-godišnje dijete. Djelatnici Kapetanije su u brzoj akciji organizirali prekrcaj brodolomaca, koje su iskrcali u Dubrovniku.

Kupač preminuo na plaži, Hitna morala uklanjati betonske barikade da dođe do njega

Gotovo istodobno, oko 16 sati kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je zbog puknuća veza na plutači nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tom trenutku nije bilo posade, a nije primjećeno niti onečišćenja mora, te je dubrovačka Kapetanija vlasniku plovila naložila komercijalno odsukavanje plovila, što je obavljeno odmah nakon smirivanja nevremena.

Jučerašnje aktivnosti zaključene su posljednjom akcijom koja je započela u 18 sati kada je Središnjica zaprimila poziv preko Obalne radio postaje Splitradio od posade splitske jedrilice „Himalaya“, s koje je zatražena hitna medicinska intervencija zbog člana posade koji ne diše. Središnjica je posadi naložila hitno iskrcavanje u Hvaru, gdje je pozvana Hitna medicinska pomoć čiji su djelatnici u 18.30 sati preuzeli 74-godišnju pacijenticu, argentinsku državljanku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook