Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi nameti poljoprivrednicima?

Podržano osnivanje poljoprivredne komore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi podržali su danas osnivanje Hrvatske poljoprivredne komore, no oporba je upozorila da iz zakona o njezinu osnivanju nije jasno što će komora donijeti poljoprivrednicima, osim novih nameta.

Dragutin Bodakoš  podsjetio je da poljoprivredi po važećim zakonima pomažu Ministarstvo poljoprivrede, sa svojim agencijama i zavodima, Gospodarska i Obrtnička komora te Zadružni savez. 'Što nova asocijacija donosi, osim novih nameta', upitao je Bodakoš, koji smatra da bi kroz zakon trebalo precizirati načine na koje će nova komora pomagati poljoprivrednicima, kako bi smanjila uvoz poljoprivrednih proizvoda koji je lani dosegao 2,5 milijardi američkih dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saborski klubovi podržali godišnje izvješće HNB-a Slika nije dostupna Saborski klubovi podržali Izvješće o stanju u Oružanim snagama u 2007.

Damir Kajin (IDS) je protiv obveznog članstva u Komori. 'Tjerati male poljoprivrednike da postanu članovi Komore i plaćaju komorski doprinos, to nije obećavajuće', kazao je Kajin.Podsjetio je da je Vlada najavila smanjivanje parafiskalnih nameta te zaključio kako se 'sada uvodi nova obveza, i to najranjivijoj grani gospodarstva - poljoprivredi'.

Članstvo u komori u početku bi trebalo biti dobrovoljno, a sama komora trebala bi stimulirati poljoprivrednike da se učlanjuju Usprotivio se i 'koliko je oportuno "stvarati nove institucije kako bi se pri njima zbrinjavali zaslužni iz ove ili one stranke'. Zbrinjavanja zaslužnih boji se i nezavisni Dragutin Lesar. 'Do kraja mandata predložite zakon po kojem će svi članovi komore morati biti i članovi neke od vladajućih stranaka, po mogućnosti HSS-a', poručio je Lesar.

Takva je tumačenja odbacila Marijana Petir (HSS). 'Komora nije mjesto u kojem će se netko uhljebiti, nego mjesto gdje će se razvijati partnerski odnosi između poljoprivrednika i resornog ministarstva i tijelo koje će biti stručni i savjetodavni servis poljoprivrednicima', naglasila je Petir.Protiv obveze članstva u Komori je i Mile Horvat (SDSS), koji 'ustavno sumnjivim' smatra rješenje po kojem pravni subjekti mogu birati hoće li biti članovi poljoprivredne ili drugih komora.

Smatra da bi članstvo u komori u početku trebalo biti dobrovoljno, a da bi sama komora trebala stimulirati poljoprivrednike da se učlanjuju. Založio se da sjedište komore bude u istočnoj Slavoniji, ustvrdivši da je tamo najviše poljoprivrednih gospodarstava.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković odgovorio mu je, međutim, da iz je slavonskih županija svega 26 posto poljoprivrednika upisanih pri Ministarstvu. Jednako toliko ih je iz "jadranskih" županija, a najviše upisanih poljoprivrednih gospodarstava, njih 47 posto, je iz središnje Hrvatske, rekao je.

Na primjedbe da iz zakona nisu jasne zadaće komore, Kraljičković je odgovorio da će se uloga komore propisivati i kroz druge zakone. Najavio je, tako, da će Vlada Saboru uskoro uputiti prijedlog zakona o potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju, u kojem će se definirati uloga komore u ruralnom razvoju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene