Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peta obljetnica smrti

Bila je jedna od najznačajnijih hrvatskih političarka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Savka je bila fantastična žena neizmjerne energije, bogatog i burnog života. Svojim primjerom pokazivala je kako politika može biti častan posao.-poručili su iz HNS-a.

Prošlo je pet godina otkad je preminula Savka Dabčević - Kučar, osnivačica i doživotna počasna predsjednica HNS-a. HNS obilježava ovaj dan pa će u znak sjećanja na jednu od najznačajnijih hrvatskih političarki izaslanstvo stranke položiti vijenac i zapaliti svijeće na njezinom posljednjem počivalištu na zagrebačkom groblju Mirogoj, priopćeno je iz HNS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Položeni vijenci na Mirogoju Obilježena 20. obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Plenković na Mirogoju "Viziju moderne Hrvatske, da je živ, podijelio bi s nama i predsjednik Tuđman"

"Savka se tijekom cijeloga života svojim radom zalagala za ravnopravnost, čiste račune i veća prava hrvatskih građana. Svojim primjerom pokazivala je kako politika može biti častan posao. Njena je tajna bila u sposobnosti da prepozna ono najbolje što bi Hrvatska kao politička nacija mogla biti", ističu HNS-ovci.

Čačić: Iako Vlada ne odgovara očekivanjima građana, nećemo je rušiti

Bila je jedna od najvažnijih političarki u povijesti ovih prostora, a najpoznatija je po vođenju Hrvatskog proljeća 1971. godine.S političkim istomišljenicima utemeljuje HNS 13. listopada 1990. Novu političku stranku osnovala je uglavnom s prijateljima iz '71. Ona je izabrana za predsjednicu, dok su u uže rukovodstvo ušli Miko Tripalo, Dragutin Haramija, Srećko Bijelić, Krešimir Džeba, Ivica Vrkić, Slavko Meštrović, Radimir Čačić, a od prvih dana u stranci aktivno djeluje i Vesna Pusić, sadašnja prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

Kandidirala se na predsjedničkim izborima u kolovozu 1992. no dobila je tek šest posto glasova, dok je premoćno pobijedio prvi predsjednik Franjo Tuđman. Još dva puta birana je za predsjednicu HNS-a, a svojom odlukom povlači se s te funkcije u studenome 1994. nakon čega je do svoje smrti 6. kolovoza 2009. ostala počasnom predsjednicom te stranke.

"Došli smo odati dužno poštovanje prvoj predsjednici HNS-a, predsjednici koja je imala viziju, ne samo stranačku, nego i hrvatsku viziju, viziju kako da građani Hrvatske žive bolje, da je bolje gospodarstvo i bolji standard. Ona je prepoznavala velike potencijale koje imamo u Republici Hrvatskoj, a na nama je da odradimo taj dio posla i da njezinu viziju pretvorimo u stvarnost", rekao je Štroma.

Ruže i svijeće položili su predsjednik Središnjeg odbora stranke i varaždinski župan Predrag Štromar, članica Predsjedništva i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, član Predsjedništva i međimurski župan Matija Posavec, saborski zastupnici Dragutin Glavina, Marijan Škvarić te pridruženi član HNS-ovog saborskog kluba Veljko Kajta

Njen grob na Mirogoju posjetilo je i izaslanstvo inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformisti predvođeno Radimirom Čačićem, koji su Savku opisali kao jednu od najutjecajnijih osoba Hrvatskog proljeća i najznačajniju političarku u novijoj hrvatskoj povijesti. (HINA)

 


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene