Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković na Mirogoju

"Viziju moderne Hrvatske, da je živ, podijelio bi s nama i predsjednik Tuđman"

Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell)
Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Foto: Pixell Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Na Mirogoju obilježena 18. godišnjica smrti predsjednika Tuđmana (Foto: Pixell) Galerija 1/3 >>
U povodu 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, u nedjelju su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti mnoštva građana, vijence položila izaslanstva HDZ-a, braniteljskih udruga i obitelji.

Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne Vlade, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani koji i nakon 18 godina 10. prosinca dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke Andrej Plenković koji je nakon polaganja vijenaca istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

"Na Mirogoju se danas okupilo mnoštvo ljudi izraziti poštovanje prema državniku i čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima i za Hrvatsku i za Europu", rekao je Plenković novinarima.

U prisjećanju na 90-e godine istaknuo je da je Tuđmanova državnička politika, uz žrtvu hrvatskih branitelja, i u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlju, a vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske i pritom promijenjena ravnotežu snaga u BiH.

"90-e godine bile su za Hrvatsku izazovne, on nas je u tom trenutku vodio s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj, snažne institucije i da otvori put prema Europi, EU i Sjevernoatlantskom savezu", rekao je Plenković te istaknuo kako su te nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika .

Kao zadaće u trećem desetljeću hrvatske demokracije izdvojio je poboljšanje standarda i kvalitete života naših ljudi, unaprjeđivanje demokracije, međusobne tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava.

"To je vizija moderne demokratske Hrvatske a vjerujem da bi to s nama, da je živ, podijelio i prvi hrvatski predsjednik", zaključio je Plenković.

Grabar Kitarović: S ponosom se sjećamo prvog predsjednika

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je, u povodu godišnjice smrti Franje Tuđmana, istaknula je kako se hrvatski narod u domovini i diljem svijeta, i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sjećaju svojega prvog predsjednika.

"Duboko vjerujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja povijesnog cilja - stvaranja slobodne i neovisne hrvatske države. Bio je čovjek jasne političke vizije, strateg i državnik", stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

S obzirom da je danas i Međunarodni dan ljudskih prava, ustanovljen kao spomen na donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, predsjednica naglašava kako su stvaranjem neovisne države, hrvatski narod i svi građani dobili politički okvir za njezino ispunjenje i za stvaranje društva u kojemu će dostojanstvo i prava svake osobe biti zaštićena, u zajedničkoj odgovornosti promicanja općega dobra.

Predsjednica je jutros položila vijenac i zapalila svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika u povodu 18. obljetnice njegove smrti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene