Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna odluka suda

Ponovljeni 'Mali maestro': Gotovcu godina i deset mjeseci, Staniću godina dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pale su nove nepravomoćne presude u slučaju 'Mali maestro'. Ivan Gotovac osuđen je tako na godinu dana i deset mjeseci zatvora, a Svjetlan Stanić osuđen je na godinu dana zatvora.

Sud im je uračunao u kaznu vrijeme provedeno u zatvoru, a sutkinja je ocijenila kako je Stanićev dar u obliku peke i puta u Monte Carlo na ljetovanje Gotovcu dio prijateljskog odnosa. Ono što je sud ocijenio kao kazneno djelo jest obećanje pozajmice i kasnijeg Gotovčevog zaposlenja, obrazložila je sutkinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Dragi Tadiću Tvrde da nisu podmičivali suce, dogovarali su partiju pokera Slika nije dostupna Bio član Upravnog odbora HFP-a Čobanković na sudu

Sutkinja je u obrazloženju navela kako ke Gotovac kao mlad i uspješan iskoristio svoj položaj i utjecaj u HFP-u, u koruptivne svrhe, stavljajući se u službu Svjetlana Stanića i prihvaćajući njegove želje. Na sve ga je, rekla je sutkinja, poticao Stanić.

Sud isto tako smatra da su peka i ljetovanje bili samo izlika za puno veće stvari. Svjetlan Stanić se nije pojavio u sudnici na izricanju presude.

Gotovac je po izlasku iz sudnice poručio kako takvu presudu nije očekivao, a njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je najavio žalbu ne samo Vrhovnom sudu RH, već i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Pavasović je naglasio da njegov klijent nije kriv te da je samo izvršavao naloge svojih nadređenih.

Podsjetimo, posljednji svjedok u slučaju 'Mali maestro' bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, čije je svjedočenje zatražila obrana bivšeg potpredsjednika HFP-a Ivana Gotovca.

Suđenje Gotovcu i Staniću ponovljeno je zbog odluke Vrhovnoga suda kojom je ukinuta prijašnja oslobađajuća presuda. Gotovca se teretilo da je od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo, a zauzvrat mu je davao informacije i upute kako bi mimo tržišnih uvjeta povoljno stekao dionice Dalmacijavina i splitskoga hotela Bellevue u vlasništvu HFP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene