Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Podignuta je optužnica protiv petorice okrivljenika za ilegalnu trgovinu duhanom. Oštetili su državni proračun za 47 milijuna kuna.


USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Petorka se okupila u veljači ove godine kako bi ilegalno prevezla veće količine suhog duhana iz Njemačke u Hrvatsku te ga nakon skladištenja i usitnjavanja prodavala na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Ilustracija Puši ga više od dvije trećine u Hrvatskoj, prednjače stariji: Šire se kanali prodaje

Za potrebe organizacije posla prvookrivljeni je u Slovačkoj otvorio trgovačko društvo preko kojeg je išao novac te je koordinirao i organizirao prijevoz i lažnu dokumentaciju za unos duhana u Hrvatsku.

Desetorica kupovala, skladištila i preprodavala duhan - 2 FOTO Razbijena banda: Preprodali više od 60 tona duhana i oštetili državni proračun za vrtoglavo visok iznos

Okrivljenici su na taj način iz Njemačke u Hrvatsku u pet navrata prokrijumčarili 54,7 tona suhog duhana u listu, koji su potom prodali na ilegalnom tržištu bez plaćanja trošarina, čime su oštetili proračun za 47.059.200,00 kuna.

Prodajom tako uvezenog duhana ostvarili su i protupravnu korist od 22.736.000,00 kuna, a novac su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili, priopćeno je iz USKOK-a.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju