Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nastavku suđenja u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu svjedoče Mario Zubović i Jerko Rošin.


Obojica su bivši HDZ-ovi saborski zastupnici i prijatelji bivšeg premijera i čelnika te stranke Ive Sanadera kojega se tereti da je s ostalim optuženima novcem državnih institucija i poduzeća punio crni fond HDZ-a, koji je kao pravna osoba također na optuženičkoj klupi.

Vezani članci Slika nije dostupna Nina, Thompson i Mišo - Prisjetite se njihovih svjedočenja u aferi Fimi media! Slika nije dostupna Odbačen Houdek kao svjedok

>> Pjevali za Sanadera, a hoće li propjevati protiv njega?

Prvi je na klupu za svjedočenje sjeo Zubović i izjavio kako nikada nije čuo za nikakav crni fond stranke, niti Sanadera da je ikad spominjao tvrtku Fimi media.

Zbunio se na pitanje poznaje li Nevenku Jurak, ali je rekao kako je poznaje iz središnjice stranke, a onda se na intervenciju odvjetnice Jadranke Sloković ispravio i rekao kako misli na Branku Pavošević.

Zbunio se i na pitanje otkad poznaje Sanadera, jer je prvo rekao od 2003. pa se ispravio i rekao da ga poznaje zapravo od 1993. godine. Zubović je istaknuo kako je Sanader već tada imao pune zidove slika.

Za Mladena Barišića je rekao kako nikad nije bio dio Sanaderove ekipe prijatelja te da nije išao na večere, u galerije i stranačke skupove s njima. U tom društvu, rekao je Zbović, bili su Sanader, Bebić, Rošin, Šeks, Biškupić i on, zajedno s njihovim suprugama.

Dodao je kako Barišić nije bio ni na ljetovanjima s njima. Sanaderovo društvo krstarilo bi pet do šest dana na drvvenom jedrenjaku, a Zubović naglašava kako je svatko bio zadužen sam nešto donijeti, što je na jučerašnjem svjedočenju govorio i Luka Bebić, koji je puno stvari donosio s Neretve.

Sutkinja ga je prekinula, nezadovoljna time što Zubović ponavlja Bebićeve riječi s jučerašnjeg svjedočenja.

Zubović je nastavio rekavši kako barišić nije mogao niti pristupiti jedrenjaku fizički, niti donositi hranu i namirnice za krstarenje.

Prekinuo kontakt s Mihanovićem

Zubović je ispitan i na okolnost vjerodostojnosti svjedoka. Rekao je kako nikad nije Branki Pavošević najavljivao ljude koji bi donosili donacije. Dodaje kako ga Damir Mihanović iz Croatia Osiguranja nikad nije zvao da bi mu se požalio na pritiske Mladena Barišića.

Zubović ističe kako to nije bilo niti moguće, jer je prekinuo svaki kontakt s njim, jer je ovaj bio neiskren. Zubović je rekao kako se Mihanović pozivao na Sanaderovo ime i njegovo ime u dogovorima oko sponzorskih ugovora, gdje je govorio kako je to odobreno od Sanadera i da je to provjerio kod njega (Zubovića).

Od tada se, Zubović svjedoči, s Mihanovićem nije, ni pozdravio, ni rukovao. Da se nisu čuli, može se provjeriti izlistom telefonskih poziva, dodaje Zubović.

Rošin: Sanader u 2. koljenu preko majke u rodu s Topić-Mimarom

 

Bivši saborski zastupnik HDZ-a i prijatelj optuženog premijera Ive Sanadera, Jerko Rošin, posvjedočio je, poput ostalih ispitanih svjedoka obrane iz redova bivše vladajuće stranke, da prije medijskih napisa nije čuo da bi marketinška agencija Fimi medija radila za HDZ.

'Nemam saznanja da bi Fimi medija radila za HDZ', kazao je Rošin, ističući da ništa ne zna niti o navodnom crnom stranačkom fondu ili plaćanjima 'na ruke' u tajništvu stranke.

Arhitekt Rošin Sanadera poznaje već 30-ak godina, a intenzivnije su se počeli družiti kada ga je početkom 90-tih zamolio da mu pomogne oko adaptacije stana u Splitu. Kasnije mu je, dodao je, kao 'dvorski arhitekt' radio i adaptaciju kuće u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici.

'Po svemu što sam vidio bio je boljeg imovnog stanja, s obzirom na nekretnine, ali i slike. Bilo je tu puno dobrih autora i dobrih slika. Znam da je slike kupovao i dobivao, a ja sam mu osobno poklonio jednu sliku i jednu skulpturu', posvjedočio je Rošin.

Dodao je da je slike dobivao i od drugih prijatelja, galerista, ali i autora poput Vaska Lipovca te da je preko majčine strane bio u srodstvu s kolekcionarom Antom Topićem Mimarom. Rošin je rekao da je dosta umjetnina i 'mercedes' Sanader imao već početkom 90-tih kada se vratio iz Austrije.

Govoreći o Sanaderovim prijateljima kazao je da se bivši premijer u Zagrebu intenzivno družio s Lukom Bebićem, Božom Biškupićem i Mariom Zubovićem, dok su u njegovom 'splitskom krugu' bili Miro Buljubašić, Petar Selem i Siniša Poljak te novinari Milorad Bibić Mosor, Ćićo Senjanović i Zlatko Gall.

Optuženi HDZ-ov bivši rizničar Mladen Barišić, koji je priznao da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko Fimi medije, po Rošinovim riječima nije bio u Sanaderovom uskom prijateljskom krugu, kao ni mnogi drugi koji su se kasnije time hvalili.

'Barišić nije spadao u krug prijatelja takvog profila. Kad bih ga vidio najčešći razgovor bio bi o Hajduku', kazao je Rošin. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 11. veljače kada bi trebali svjedočiti Petar Selem i Sanaderov ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook