Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvojno državljanstvo

FOTO Lica s tjeralica: Ubojice, silovatelji, ratni zločinci... Među njima su i hrvatski moćnici koji se skrivaju u ''drugoj domovini''

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Veselin Šljivančanin - 1 Veselin Šljivančanin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Gucić Josip Gucić Foto: Ranko Suvar/Cropix Miroslav Kutle Miroslav Kutle Foto: Goran Mehkek/Cropix +2 Zdravko Mamić Galerija 1/7 >>
Poznata lica s policijskih tjeralica skrivaju se iza dvojnog državljanstva.

Prema posljednjim javno dostupnim podacima MUP-a, policija putem svojih internetskih stranica traga za 35 osoba, a među ratnim zločincima, ubojicama i silovateljima nalaze se imena koja su na vrhuncu svoje moći imala velik utjecaj na hrvatsku politiku i gospodarstvo te se danas skrivaju iza dvojnog državljanstva.

Zajedno s ratnim zločincem Veselinom Šljivančaninom koji je počinio ratni zločin na Ovčari raspisane su, između ostalih, tjeralice za Josipom Gucićem, osnivačem lanaca trgovina Getro i Miroslavom Kutlom koji je u vrijeme privatizacije ovladao dijelom hrvatskih medija, poput Slobodne Dalmacije i OTV-a, ali i distributivnim mrežom tiskovina tvrtkom Tisak.

Što se Gucića tiče, poznat je i po tome što je posjedovao udjele u nizu poznatih trgovačkih društava. On je našao utočište od progona hrvatskih vlasti u Beogradu. Ovaj rođeni Kosovar u bijegu je od početka 2000-ih zbog niza kaznenih djela iz segmenta Zlouporaba položaja i ovlasti. Neka od njih već su pala u zastaru.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata - 3 Oglasili se Fuchs i Piletić Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen"

Miroslav Kutle pravomoćno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi tvrtke Gradski podrum. Županijski sud u Zagrebu svojevremeno ga je oslobodio pravosudnog krimena u slučajevima u kojima ga se sumnjičilo da je oštetio Globus holding prilikom kupnje dionica Dione i bjelovarskog Univerzala. Razlog oslobađajuće presude bila je loše sastavljena optužnica Državnog odvjetništva.

Iskoristivši dvojno državljanstvo, Kutle se sklonio u Hercegovinu, kao i odbjegla braća Zdravko i Zoran Mamić, čija se imena vežu uz Dinamo.

Pročitajte i ovo Ilustracija krao sa suradnicima? Policija istražuje dekana riječkog Ekonomskog fakulteta, sumnja da je pronevjerio čak 384 tisuće eura

Dok se tjeralica za Zdravkom Mamićem temelji na zloporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju za koju je nalog izdalo nekoliko sudova, Zorana se policija pokušava domoći iz istog razloga kao i njegovog brata, ali i zbog davanje mita te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Zdravko, rođeni Bjelovarčanin, nekad prvi čovjek Dinama i sportski menadžer, 2018. proglašen je krivim za izvlačenje novca iz Dinama i nanošenje štete državnom proračunu te je nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Zoran je 2021. godine pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Iste godine otputovao je u Hercegovinu iz koje se do danas nije vratio.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene