Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasili se Fuchs i Piletić

Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen"

Aktualno Galerija Prosvjed sindikata - 4 Prosvjed sindikata - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed sindikata - 3 Prosvjed sindikata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed sindikata - 2 Prosvjed sindikata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed sindikata - 1 Galerija 1/4 >>
Uskoro istječe rok sindikatima javnih i državnih službi da Vladi dostave primjedbe i prijedloge vezane za koeficijente plaća. Nezadovoljni Vladinim prijedlozima, sindikati u prosvjeti najavljuju prosvjed na Markovu trgu, o čemu su se oglasili ministri Fuchs i Piletić.

Istječe rok za sindikate zaposlenih u državnim i javnim službama da Vladi dostave primjedbe i prijedloge vezane za koeficijente o kojima će u idućim godinama ovisiti njihove plaće.

I dok je jedan broj sindikata zadovoljan ponuđenim, sindikati u prosvjeti i visokom obrazovanju smatraju da je Vladin prijedlog nekorektan te traže značajnije preinake. Kako bi dali do znanja da misle ozbiljno, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO-a) te Sindikat Preporod organiziraju prosvjed na Markovu trgu.

"Nismo zadovoljni zato što je obrazovanje opet pozicionirano na začelju, zato što su radnici koji rade u školama, osnovnim, srednjim, stavljeni u drugorazredni položaj u odnosu na slična ili ista radna mjesta u drugim javnim službama.

Pročitajte i ovo Vanja Šimleša se odvezala od palme i otišla kući - 2 Dugogodišnja borba VIDEO Žena (77) se nakon dana pred gradskom upravom odvezala od palme: Do nje je došao i zamjenik splitskog gradonačelnika

Pročitajte i ovo Botinec SVE SU PRIJAVILI Stanovnici zagrebačkog naselja uznemireni: "Osjeća se nesnosan smrad, peku nas oči i kašljemo. Blizu su vrtić i škola"

"Ja sam siguran da Zagreb neće zakazati, vrijeme će nam biti lijepo, a Markov trg će nam biti premalen", najavio je Željko Stipić iz sindikata Preporod. 

"Pred sobom trenutno imam nekih 20-ak stranica mišljenja, to vam već dovoljno govori koliki broj problema smo uočili. Danas to planiramo uputiiti nadležnim ministarstvima i očekujemo da se to ozbiljno prouči, da se to ozbiljno pogleda i da se u ovim danima koji su ispred nas stvari vrlo brzo korigiraju", dodao je Matija Kroflin iz Nezvisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Fuchs: Sutrašnji prosvjed školskih sindikata politički motiviran

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da u prosvjedu školskih sindikata najavljenom za petak ima i političkog djelovanja, referirajući se na činjenicu da se bivši čelnik jednog od tih dvaju sindikata Vilim Ribić, politički angažirao u Socijaldemokratima.

"Moram priznati da ova varijanta prosvjeda, u fazi dok se takva odluka donosi, ne znam zašto i čime sa sindikalne strane može biti tako jako motivirana, jer se na uredbi još uvijek u principu radi. Ljutio se netko ili ne, ja mislim da u ovom pristupu ima itekako određenih elemenata i političkog djelovanja", rekao je Fuchs u izjavi medijima.

Fuchs je na pitanja novinara na koga točno sumnja, ustvrdio da iza tog “političkog djelovanja” stoje oni koji misle da eventualno na budućim izborima mogu ostvariti bolje rezultate. Potom je i potvrdno odgovorio da tu konkretno misli na dugogodišnjeg čelnika NSZVO-a Vilima Ribića, koji se prošle godine učlanio u stranku Socijaldemokrati.

"Neki sindikalni čelnici sami su i u intervjuima javno rekli da kane svoje sindikalno djelovanje zamijeniti stranačkim. On je to, između ostaloga, sam izjavio, da", potvrdio je Fuchs.

No, upozorio je da Vlada uredbom koju je predstavila, a zatim otvorila 14-dnevno savjetovanje sa sindikatima, podiže plaće za prosječno 13,5 posto, što je "najveće povećanje plaća uopće". Istaknuo je i da će Vlada pogledati prijedloge svih sindikata, koji su se o uredbi mogli izjasniti u prethodnih 14 dana.

"Moja poruka je i dalje ista. Prikupljamo zahtjeve ili prijedloge sindikata, ono što nam dođe na stol, obradit ćemo, analizirat ćemo i nakon toga ćemo izaći van s konkretnim prijedlogom", istaknuo je Fuchs.

Pročitajte i ovo Ilustracija 22 ČLANICE OD 27 Turudić tvrdi da je takvima bolje: Koje članice EU-a nemaju Ured europskog javnog tužitelja?

Piletić: Do sada smo zaprimili četiri očitovanja sindikata na uredbe

Ministar rada Marin Piletić rekao je kako su do sada zaprimili svega četiri očitovanja sindikata na tekst uredbe o koeficijentima te da se neki ne mogu ili ne žele očitovati, ali se i složio s ministrom Fuchsom da je sutrašnji prosvjed školskih sindikata politički motiviran.

Piletić je na konferenciji za medije podsjetio kako svi socijalni partneri, reprezentativni sindikati, imaju vremena još tijekom četvrtka rok za slanje očitovanja na uredbu Vlade koju je Vlada predložila za državne i javne službe i poslala sindikatima na izjašnjavanje prije dva tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvojno državljanstvo FOTO Lica s tjeralica: Ubojice, silovatelji, ratni zločinci... Među njima su i hrvatski moćnici koji se skrivaju u ''drugoj domovini''

"Što se tiče sindikata javnih službi, mi smo do sad zaprimili svega četiri očitovanja na sam tekst uredbe, dakle imaju svi još do kraja dana mogućnost da to učine. Neki su, iako su poslali dopis, rekli da se ne mogu očitovati i da se ne žele očitovati i očito će sutra javno reći što misle o samom tekstu uredbe", rekao je Piletić nakon sjednice Vlade u četvrtak.

Piletić je rekao i kako su se kroz medije mogli čuti komentari reprezentativnih sindikata, koji su i danas poslali poruke da organizacija prosvjeda u trenucima kada još Vlada nije dostavila svoju konačnu odluku i prijedlog koeficijenata koje će uputiti na Vladu, zaista ne pridonosi socijalnom dijalogu.

Pročitajte i ovo Pernar privedn u Šibeniku novi cirkus Pernar opet priveden, ovaj put u drugom gradu: Oglasila se i policija

Pročitajte i ovo Ilustracija 22 ČLANICE OD 27 Turudić tvrdi da je takvima bolje: Koje članice EU-a nemaju Ured europskog javnog tužitelja?

Naveo je i kako se ovom uredbom i prijedlogom koeficijenata ispunjava ono što su čelnici sindikata tražili na jesenskim pregovorima.

"Ogromna većina, izuzev dva sindikata, koji imaju daleko najmanje članova od svih onih koji zastupaju javne, su za stolom. Definiramo, dostavljamo mišljenje, analiziramo i na dnevnoj bazi zapravo jedni drugima iznosimo argumente zašto bi jedan koeficijent trebao biti veći, a drugi manji", rekao je Piletić.

Upitan slaže li se s ministrom Fuchsom da iza najavljenog prosvjeda stoje političke opcije, Piletić je istaknuo kako je Fuchs jasno rekao da "neki dojučerašnji čelnici sindikata sada politički djeluju".

"Glavno pitanje koje treba postaviti, jest tko su urednici i pripadnici kojih političkih stranaka glasila sindikata koji prosvjeduju i koji zapravo u ovom procesu čine sve da on ne dođe svome kraju i da u travnju ne budu isplaćene uvećane plaće", rekao je.

Dodao je kako organizatori trebaju odgovoriti na pitanja poput: koje političke stranke se okupljaju u središnjicama tih sindikata te je li ih je netko pozvao.

"Nemamo potrebe u demokratskom društvu nekome osporavati da sudjeluje u parlamentarnom životu, dapače, to je poželjno, ali se onda mora znati sjede li za stolom oni koji zagovaraju prava 244.000 zaposlenih koji će dobiti u travnju veće plaće za ožujak, ili zagovaraju neke političke opcije", poručio je Piletić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene